Coronavirus

Sådan blev Dorthe, Malene og otte andre smittet: - Det viser jo bare, hvor sindssyg den virus er

Efter en sammenkomst tilbage i maj blev to familier ramt af coronavirus. TV 2 har afdækket deres smittekæder.

Ubrudte smittekæder har skabt bekymring den seneste tid i Danmark, hvor smittetallet har været stigende.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gjorde det klart på et pressemøde 18. september, at det var tid til at handle:

- Smittekæderne skal brydes nu, sagde han.

Også Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, har udtalt, at smitten lige nu spreder sig for hurtigt.

Men hvordan kan en smittekæde egentlig se ud?

TV 2 har afdækket en smittekæde, der begyndte tilbage i maj til en sammenkomst for 26 mennesker, hvor der blandt andet blev sunget, og hvor 21 blev smittet.

Malene Jønsson, hendes datter og Dorthe Thurecht Hansen var med til sammenkomsten, og de var alle blandt de smittede.

Her er de tre personers smittekæder, der førte til, at yderligere syv blev smittet med coronavirus.

Første led

26 personer mødtes torsdag 28. maj på et tidspunkt under pandemien, hvor smittetallet var faldende, og restriktionerne på tilbagetog.

Malene Jønsson var sammen med sin datter to af deltagerne til arrangementet, der varede i to timer. Det samme var Dorthe Thurecht Hansen.

Fire dage efter, mandag 1. juni, fik alle deltagerne om aftenen en notifikation på Facebook, hvor der stod, en person fra arrangementet var blevet syg med covid-19.

Malene Jønsson og hendes datter bestilte test tirsdag, og fredag fik de at vide, at de var smittet med coronavirus.

- Vi havde minimum to meter imellem os, der var sprit, da vi kom ind, og vi gik ikke rundt blandt hinanden, siger Malene Jønsson, som i dag er chokeret over, hvor hurtigt smitten spredte sig.

Dorthe Thurecht Hansen blev også testet tirsdag 2. juni og fik svar allerede onsdag. Også hun blev testet positiv. Hun er blevet skræmt af, hvor mange der blev smittet til arrangementet, fortæller hun.

- Det viser jo bare, hvor sindssyg den virus er.

Andet led

Der gik omkring en uge efter begivenheden, hvor de tre kvinder blev smittet med coronavirus, før de alle havde fået svar på deres test.

Dorthe Thurecht Hansen fik svaret på sin test først, onsdag 3. juni. Lørdagen inden havde hun hjulpet sin veninde med at rykke ting på genbrugsplads, hvor de havde brugt cirka fem timer sammen.

Om søndagen havde hun lavet en gryderet med sin ældste datter, hvor de havde brugt samme ske til at smage på maden.

Både veninden og datteren blev testet efter hendes positive svar. Veninden var smittet, mens datterens test var negativ.

Dorthe Thurecht Hansens datter flyttede derfor hjem til en af sine venner for ikke at blive smittet. Få dage efter mistede hun smags- og lugtesansen og blev syg, og hun fik derfor foretaget endnu en test, der viste sig at være positiv for coronavirus.

Malene Jønsson og hendes datter fik først svar fredag 5. juni. Begge testede positiv. Søndagen forinden havde Malene Jønsson, mens hun var symptomfri, været i sommerhus med familien.

De spiste frokost, og Malene Jønsson sad ved siden af sin nevø.

Efter hun fik sit testresultat tilbage, kontaktede hun nevøen, som blev testet positiv for coronavirus.

Hun fik også sin mand, der er buschauffør, til at blive testet, og han testede også positiv for coronavirus. Han havde i mellemtiden på lægens opfordring været på arbejde, da han var symptomfri.

Tredje led

Efter Dorthe Thurecht Hansens datter blev testet positiv for coronavirus, fik hun sin ven, hun var flyttet hjem til, til at blive testet.

Han var også blevet smittet. Hans forældre blev derfor ligeledes testet, men testene var negative.

Malene Jønssons nevø på 40 år havde, før han vidste, at Malene Jønsson var smittet, været hjemme med sin datter. Derfor fik han sin datter til at tage en test for coronavirus.

Også datteren viste sig at være smittet.

Foruden Dorthe Thurecht Hansen, Malene Jønsson og hendes datter var i alt syv mennesker nu konstateret smittet.

En lumsk virus

Her stopper smittekæden. Eller i hvert fald er det kun her, at Malene Jønsson og Dorthe Thurecht Hansen kan spore den til.

- Man følte sig på ingen måde i fare til sammenkomsten. Og alligevel blev så mange mennesker syge. Det er ret chokerende, hvor stærkt det gik, siger Malene Jønsson.

Hun er især chokeret over, at der gik flere dage, hvor ingen vidste, hvor galt det stod til.

- Det bliver spredt, fordi så går der lige nogle dage, hvor man ikke ved, man er farlig. Jeg har ellers passet utroligt meget på og arbejder allerede hjemmefra, siger hun.

Dorthe Thurecht Hansen tænker meget på alle dem, der heldigvis ikke blev smittet, da hun endnu ikke vidste, hun havde været i kontakt med en syg person. Mandag eftermiddag, før nogen vidste, en syg person havde været med til arrangementet, var hun ude og spille fodbold.

Her var hun sammen med både gravide samt nogen med kræft.

- Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg havde smittet dem, siger hun og fortsætter:

- Det er skræmmende at tænke på, hvor hurtigt det kan gå, og hvor aggressiv den virus er. Den er lumsk.

For at komme smittekæder til livs er myndighederne kommet med en lang række tiltag og anbefalinger den seneste tid.

Senest anbefalede Sundhedsstyrelsen mandag, at dagtilbud, skoler og andre uddannelsesinstitutioner aflyser alle sociale arrangementer.