Coronavirus

Hospital sender 44 ansatte hjem efter smitte hos patient - intensivafdeling hårdt ramt

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

- Det er klart, vi er skrøbelige de næste par dage, siger Henrik Larsen, direktør på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring.

Coronavirus har ramt Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring hårdt. 44 medarbejdere på sygehuset, som har haft kontakt med en patient, der er blevet konstateret smittet, er blevet sendt hjem i karantæne.

Blandt andet har det betydet, at antallet af sengepladser på akutafdelingen er reduceret med fire fra 28 til 24, og antallet af sengepladser på intensivafdelingen er halveret fra seks til tre.

- Vi har ikke måttet sende patienter hjem. Men det er klart, at vi er skrøbelige de næste par dage. Vi skal klare os fra hånden til munden den næste tid, siger Henrik Larsen, direktør på Regionshospitalet Nordjylland, til TV 2.

Det er en særligt plejekrævende patient, der er konstateret smittet, og patienten har haft kontakt med mange ansatte.

- Det, der er det særlige, og som gør, at det omhandler så mange mennesker, er, at patienten har haft kontakt med mange på sygehuset som følge af et kompliceret forløb, og vedkommende var i første omgang testet negativ, men en ny test viser i dag, at vedkommende er positiv i forbindelse med en ny coronatest, siger Henrik Larsen til TV 2 Nord.

Var i forvejen hårdt ramt

Det er læger, sygeplejersker, portører og rengøringspersonale blandt andet i akutmodtagelsen og på sygehusets intensivafdeling, der er blevet sendt hjem

I forvejen har sygehusets intensivafdeling været hårdt ramt af smitten med coronavirus. I sidste uge måtte 15 ansatte fra netop intensivafdelingen sendes hjem, efter fem medarbejdere fra afdelingen var konstateret smittet.

- Vi er absolut på et minimum, og vi har lavet en beredskabsaftale med sygehuset i Aalborg i forhold til intensivpatienter, ligesom vi arbejder på en mulighed for, at øvrige afdelinger på sygehuset i Hjørring kan tage akutte patienter. For som det ser ud nu, er antallet af senge i akutmodtagelsen også reduceret, siger Henrik Larsen.

Overfor TV 2 Nord understreger han, at sygehuset i Hjørring ikke afviser akutte patienter, og at planlagte undersøgelser eller operationer ikke aflyses. Men Henrik Larsen tør ikke spå om, hvordan situationen udvikler sig.

De 44 medarbejdere, der er sendt hjem, bliver testet tirsdag, og så skal de testes igen om fire dage. Hvis de viser sig ikke at være smittet, kan de gå på arbejde - men skal testes igen seks dage efter, de er vendt tilbage til arbejde.

Sygehuset i Hjørring er ikke det eneste danske sygehus, der har været ramt af smitte med coronavirus.

Udbrud i Odense

Tidligere tirsdag oplyste Region Syddanmark i en pressemeddelelse, at tre ansatte og to patienter på Odense Universitetshospital i Odense er blevet konstateret smittet med coronavirus.

De fem tilfælde har relation til hinanden, og er derfor håndteret som et udbrud. Af pressemeddelelsen fremgår det, at udbruddet er konstateret på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, og er bekræftet sidst i uge 37 og først i uge 38.

Men det er altså først kommet frem nu, at der har været et udbrud.

- Vi ville være helt sikre på, at vi havde indrammet hele udbruddet. Fra man er smittet, går der jo noget tid - for nogle otte dage. Så nu kan vi med sikkerhed sige, at udbruddet er under kontrol, siger lægelig direktør på OUH, Bjarne Dahler-Eriksen til TV 2 Fyn.

På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg blev seks ansatte for nylig konstateret smittet med coronavirus. Der var tale om læger og sygeplejersker på afdelingen for nyfødte og familier samt børne- og ungeafdelingen.