Coronavirus

Hård træning kan påvirke hjertet, hvis man har været smittet med coronavirus

Arkivfoto. Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

Man skal lytte til kroppens signaler og træne langsomt op, anbefaler overlæge.

Coronavirussen har en effekt på hjertet, og det betyder, at personer, der har været smittet med coronavirus, måske skal holde igen med træningen.

Det skriver det amerikanske medie Wired, der har kigget på data fra nogle af de første coronaudbrud. De viser, at patienter i to amerikanske stater og i Kina havde skader på hjertet efter infektion.

Ejvind Frausing, overlæge på lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital er enig i, at man skal være forsigtig med fysisk aktivitet. Han vil dog ikke anbefale, at man holder sig helt fra træning, men det bør være på et let til moderat niveau.

- Man skal ikke presse sig maksimalt, for der er en betændelsestilstand i kroppen, og den kan forværres, siger han.

Hjertet svækkes

En af de betændelsestilstande kan ifølge Wired være lidelsen myokarditis. Det kalder overlæge Ejvind Frausing "sandsynligt".

Myokarditis er ifølge Sundhed.dk en betændelsestilstand af selve hjertemuskulaturen, og når den opstår, er det ofte i forbindelse med infektioner, for eksempel med forskellige typer af virus eller bakterier. Myokarditis gør det sværere for hjertet at pumpe blod rundt i kroppen.

Hvis en coronasmittet person hviler sig, mens vedkommende forsøger at komme sig over infektionen, fortager inflammationen – eller betændelsen – af hjertet sig og heler sig selv.

Men hvis man fortsætter med at være fysisk aktiv under sit sygdomsforløb, kan man svække hjertet. Det medfører hævelse i benene, svimmelhed, stakåndethed og i de værste og mest ekstreme tilfælde kan det medføre uregelmæssig hjerterytme, hjertestop og dødsfald.

Ejvind Frausing er enig i, at myokarditis kan være en effekt af coronavirus.

- Det passer godt sammen med, at der er den her betændelse i hele kroppen, siger han.

Også et problem, selvom man ikke har symptomer

Mediet Wired skriver, at ekstreme og farlige tilfælde oftest ses hos atleter på højt niveau. Et eksempel er ifølge mediet Michael Ojos dødsfald - en 27-årig basketspiller, der kollapsede på banen under træning og døde. Han havde haft coronavirus.

Et tysk studie fulgte 100 coronasmittede personer i sommer. Hos 78 af dem kunne man registrere spor af inflammation i hjertet og uregelmæssigheder i hjerterytmen. 12 af de personer udviste ikke symptomer på coronavirussen.

Korrigeret for statistisk usikkerhed mener Eric Topol, en amerikansk kardiolog, som Wired har talt med, at konklusionen er klar: Selv en mild omgang coronavirus kan påvirke hjertet.

Virussen kommer i mange former

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, når det kommer til coronavirus.

Coronavirussen kommer i mange former. Nogen bliver meget syge, og i værste grad koster virussen dem livet. Andre udviser ingen symptomer overhovedet og ved slet ikke, at de er syge.

- Vi har ikke forstået til bunds, hvorfor der er så stor variation, sagde overlæge og professor i infektionsmedicin Jens Lundgren til TV 2 tidligere på måneden.

Tilbage i maj begyndte en række læger at pege på, at coronavirussen ikke var en lungesygdom, men en kredsløbssygdom, der gav blodpropper.

Der kommer også flere og flere eksempler på ellers sunde danskere, der lider af senfølger efter smitte.

For eksempel den 44-årige Susie Wordenskjold, der blev syg i marts og efterfølgende har lidt af vejrtrækningsproblemer.

Overlæge Ejvind Frausing siger, at man skal være tålmodig med restitutionen efter coronavirus:

- Man er nødt til at komme i gang, fordi ellers bliver man svagere og svagere. Men man skal tage tage sig den tid, det tager, siger Ejvind Frausing.

Han understreger, at man skal lytte til sin krop og ikke presse sig selv.

- Man skal lytte til kroppens signaler og træne langsomt op. Hvis det er ubehageligt, skal man stoppe træningen, siger han.