Samfund

27 sarkofager fundet i gravkammer i Egypten

Alle sarkofagerne lader til at være totalt forseglede. De første undersøgelser tyder på, at kisterne ikke har været åbnede, siden de blev begravet.

Arkæologer i Egypten har fundet 27 sarkofager, som kan være op mod 2500 år gamle.

Gravkammeret med de mange sarkofager, som er kister af sten, ligger for enden af en 11 meter dyb skakt i Saqqara, en stor gravplads cirka 32 kilometer syd for Cairo.

En del af sarkofagerne blev fundet tidligere på måneden, og søndag kunne det egyptiske ministerium for turisme og antikviteter offentliggøre, at man havde fundet yderligere 14 af slagsen. Dermed er det samlede antal af stenkister, som er fundet i gravkammeret, nu oppe på 27, skriver CNN.

Stadig forseglede

Selvom sarkofagerne har ligget under jordens overflade i mange år, så har kisterne bevaret nogle af sine originale farver. Arkæologerne opdagede også flere genstande, for eksempel figurer, på stedet.

Alle 27 sarkofager lader til at være totalt forseglede. De første undersøgelser tyder på, at kisterne ikke har været åbnet, siden de blev begravet, oplyser Turist- og Antikvitetsministeriet.

Der er blandt andet også blevet fundet små figurer, som typisk blev begravet i egyptiske grave for at hjælpe de afdøde i livet efter døden.

Egyptens turist- og antikvitetsminister, Khaled El-Enany, har allerede, da man fandt de første 13 af sarkofagerne, omtalt fundet som det største siden udgravningen af Al-Asasif skakten. Her fandt man 30 sarkofager med mumier i 2019. På det tidspunkt kaldte myndighederne opdagelsen for det største egyptiske fund i over et århundrede.

Myndighederne mener, at der kan være flere kister og genstande begravet samme sted. Det er dog uklart, hvor mange flere sarkofager, arkæologerne forventer at finde, eller hvis jordiske rester de forventer at finde i kisterne.

Flere interessante fund

Også tidligere er der gjort interessante og betydningsfulde fund i Saqqara. I april fandt arkæologerne fem kalkstenssarkofager og fire kister af træ, som indeholdt mumier.

Fundet blev gjort ni meter under jorden i et gravkammer, som også indeholdt små figurer, der typisk blev begravet i egyptiske grave for at hjælpe de afdøde i livet efter døden.

I gravkammeret var også en lille obelisk på omkring 40 centimeter, som var dekoreret med billeder af de egyptiske gudinder Isis og Nephthys og guden Horus, som er en af de mest berømte egyptiske guder.

I december 2018 fandt arkæologer et privat gravkammer, som tilhørte en kongelig renselsespræst, som, ifølge ministeriet for turisme og antikviteter, var mere end 4000 år gammel. En måned inden fandt man en massegrav for katte og en samling af sjældne mumificerede skarabæer.