Fordi vi har lyst

24-årig får stødende beskeder på grund af sin seksualitet: Har hørt, at du er nem

I en ny undersøgelse vælger 50 procent af danskerne negative ord som 'sørgelig', 'forvirret' og 'billig' om en kvinde med flere sexpartnere.

Kvinder må lægge øre til mange barske ord, når de åbner op og fortæller om deres sexliv. Såkaldt slutshaming.

Slutshaming er det engelske begreb for at udskamme nogen på grund af deres påklædning eller seksuelle forhold, fordi det ikke stemmer overens med ens egne moralske værdier, og det eksisterer også i Danmark.

En undersøgelse fra Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (VIVE) kortlagde i 2018 de unges opfattelser af køn, krop og seksualitet. Her fandt de blandt andet ud af, at unge oplever, at der er mere restriktive normer for, hvordan kvinder kan vise deres krop frem, og hvor mange de må dyrke sex med.

Det stemmer overens med en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2. Her valgte 50 procent af de adspurgte danskere nemlig negative ord om en kvinde med flere sexpartnere. Blandt andet svarede 15 procent, at de ville kalde en kvinde med mange forskellige sexpartnere for 'sørgelig'.

En af de kvinder, der har oplevet at blive slutshamet, er 24-årige Ditte Slyngborg, der medvirker i TV 2 PLAYs nye programserie 'Fordi vi har lyst'.

Stødende beskeder

  1. Frederik

    Har hørt du er nem, så kommer du og knepper?

  1. Lukas

    Skives største slut!

  1. Mathias

    Et hul er et hul og en pik kan vaskes

Det er bare et par af de beskeder, som Ditte Slyngborg har fået.

I Skive har hun, så længe hun kan huske, været kendt under øgenavnet 'slutty hoe' (billige luder red.). Det, mener hun, hænger sammen med, at hun går i det tøj, hun vil, har været tidligt seksuelt aktiv og har sex med så mange, som hun har lyst til.

- Jeg er meget udforskende og åben og klar på lidt af hvert, siger hun i TV 2 PLAYs nye program 'Fordi vi har lyst'.

Men at være seksuelt frisindet har givet hende mange hak.

Om jeg har sex med 2 eller 200, så gør det mig ikke mindre respektabel

Ditte Slyngborg

- Jeg synes, det er på tide, at vi gør op med de gamle normer, og hvad der forventes af én. Om jeg har sex med 2 eller 200, så gør det mig ikke mindre respektabel. Og det er alle bare ikke enige i, siger hun og fortsætter:

- Jeg gider ikke at rende rundt og skamme mig over, at jeg er, som jeg er. Men nogle gange er det virkelig svært, hvis jeg kan se, at nogen står og snakker om mig.

Også på de sociale medier hører Ditte Slyngborg for sine valg.

- Det er foruroligende, hvor mange negative og respektløse kommentarer, beskeder og samtaler man kan få på baggrund af ens påklædning, og hvordan man viser sig frem. Både på de sociale medier - men skam også irl (i den virkelige verden, red.). “Du kan ikke tillade dig at vise dig sådan frem, hvis du regner med, at folk skal respektere dig,” og “Har du en grund til, at du lægger billeder op i undertøj?” og “Se lige, hvor fed hun er, føj, hun er klam” og “Hvis du var min kvinde, havde du aldrig fået lov til at gå klædt sådan eller lægge sådanne billeder op”, skriver hun i et Instagramopslag.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er udført af Megafon for TV 2. 1.127 respondenter ober 18 år har medvirket i undersøgelsen.

Ved spørgsmålet "Er der nogen af følgende betegnelser, der afspejler dine tanker om en kvinde, der har syv seksuelle forhold på samme tid?", er antallet af seksualpartnere valgt ud fra, at en af de medvirkende i 'Fordi vi har lyst' har dette antal partnere og oplever at blive udskammet og kaldt grimme ting på det grundlag.

Ikke et ukendt fænomen

Jeppe Hald, der er leder af børne- og ungerådgivningen Sexlinien hos Sex og Samfund, fortæller, at slutshaming lever i bedst velgående i Danmark.

- Vi oplever løbende at få spørgsmål fra unge kvinder, der er bange for at forfølge en seksuel lyst, af frygt for, hvad de vil blive kaldt af de andre. Det kan være en 14-årig, som ringer og spørger, om hun er mærkelig, fordi hun ser porno, og hun har ikke lyst til at spørge sine venner, for så vil hun blive stemplet, siger han.

Og Jeppe Hald er ikke i tvivl om, at den sociale kontrol som slutshaming udøver på kvinder, er skadelig.

- Hvis kvinder går rundt og holder deres seksualitet skjult, så kan det i sidste ende resultere i, at man ikke selv føler, at ens seksualitet er noget værd og derigennem, at man selv ikke er noget værd, siger han.

Jeppe Hald peger på, at grunden til, at slutshaming stadig findes i 2020, er en forældet seksualundervisning i skolerne, samt en ophøjelse af jomfruelighedskulturen i for eksempel Disneyfilm.

Derudover er der en jargon i den brede befolkning, som fortsat godtages. En jargon, som ifølge ham er vigtig at komme til livs, så flere unge kvinder tør at tale åbent om deres seksualitet.

Forskelle indenfor alder og regioner

Den nye undersøgelse lavet af Megafon for TV 2 bakker Jeppe Hald op i hans påstand om, at slutshaming er en realitet. 26 procent svarer, at de vil karakterisere en kvinde, der har syv sexpartnere på samme tid, som værende 'forvirret'. 21 procent kalder hende 'let på tråden', og 15 procent kalder hende 'sørgerlig'.

Der er forskel på, hvordan generationerne ser på livsstilen med flere sexpartnere.

36 procent mellem 60 og 69 år kalder kvinden for 'forvirret'. Det tal ligger på 23 procent for de 18 - 25-årige. De unge vælger dog i højere grad positive ord som ord som 'frigjort' og 'åben'.

Der er ligeledes regionale forskelle.

Det ord, som flest vil bruge om en kvinde med syv sexpartnere, er i Region Hovedstaden 'frigjort'. I Region Nordjylland er ordene 'let på tråden'. Ligeledes vil 7 procent i hovedstaden kalde hende 'umoralsk'. Dette tal ligger på 22 procent i Nordjylland.