Coronavirus

TV 2 testede smittespredning i gymnasieklasse - en øjenåbner, siger professor

Efter kun halvanden time havde en simuleret virus spredt sig til gennem hele klasselokalet.

Det er efterhånden fire måneder siden, at landets sidste skoler igen slog dørene op.

Siden da har blandt andre gymnasieelever fået lov til at vende tilbage til klasselokalerne under forudsætning af, at der blandt andet holdes god afstand og jævnligt sprittes af.

Men hvor hurtigt kan en virus egentlig sprede sig i en almindelig gymnasieklasse?

Det er vitterligt en øjenåbner for, at det er vigtigt at få gjort rent

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet

Det har TV 2 i samarbejde med Det Nationale Naturfagscenter Astra undersøgt i et eksperiment, der skal simulere, hvordan smitten spredes - og resultatet er bogstavelig talt lysende klart.

Usynligt pulver gjordet det ud for coronavirus

I eksperimentet fik to 3.G-elever på Birkerød Gymnasium dækket hænderne med et særligt pulver, som kun kan ses under ultraviolet lys.

Pulveret skulle gøre det ud for coronavirussen, og selvom de tørrede hænderne rene, afsatte det stadig usynlige spor på alt, de rørte.

Derefter satte testpersonerne sig tilbage på deres plads i klassen. Men selvom resten af klassen godt vidste, at de var med i et eksperiment, anede de hverken noget om pulveret, eller hvad eksperimentet gik ud på.

Selvom pulveret fjernes fra hænderne, efterlader det stadig spor, som lyser op under ultraviolet lys. Video: Steffen Neupert

I løbet af halvanden time gennemførte klassens lærer og 28 elever undervisningen, som de plejer.

Og da den ultraviolette lampe blev hevet frem, kunne man følge ”virussen” gennem lokalet.

Aftryk lyste op i hele klassen

Selvom eleverne som normalt havde forsøgt at holde afstand, var ”virussen” - hvilket vil sige pulveret - kommet vidt omkring.

Under det blå lys kom skinnede fingeraftryk til syne – ikke bare på borde, tavle og computere, men også på flere af elevernes hænder, arme og ansigter.

Pulveret lyser op under ultraviolet lys - men ellers er det usynligt. Video: Steffen Neupert

Samtidig var der også spor af pulveret på lærerens hænder samt på dørhåndtag og på toilettet.

Og det kom bag på Ronja Busch, som var en af de to originale bærere af pulveret.

- Jeg er ret overrasket over, at det er så meget, man afsætter. Jeg har ikke rørt mere ved tingene eller andre mennesker, end jeg plejer. Måske tværtimod, fortæller hun.

Professor: - Det er en øjenåbner

Resultatet af eksperimentet kommer dog ikke bag på Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

Han mener nemlig, det er et godt billede på, hvor hurtigt en virus spredes – selv under de ordnede forhold i en skole.

- Det er vitterligt en øjenåbner for, at det er vigtigt at få gjort rent alle steder, når sådan en gruppe har været samlet, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Selvom eksperimentet er et godt billede på, hvordan virus smitter, mangler der et vigtigt element, mener professor. Video: Steffen Neupert

Det er dog ifølge professoren vigtigt at holde sig for øje, at covid-19 faktisk kan spredes endnu hurtigere end i eksperimentet.

I virkelighedens verden finder en virus nemlig andre veje fra menneske til menneske end bare berøringer.

- Det, der mangler i det her forsøg, er, at du ikke kan vise de væskedråber, der passerer imellem os, når vi for eksempel sidder og snakker, forklarer Jan Pravsgaard Christensen.