Samfund

Dansk dokumentar vinder stor Emmy-pris

Dokumentaren har også været nomineret til en Oscar og har desuden vundet Robertprisen. Den kan ses i aften på TV 2 eller TV 2 PLAY.

Den dansk-syrisk producerede dokumentarfilm 'The Cave' har vundet en Emmy for bedste dokumentar under Emmy Awards 2020, som fandt sted natten til søndag dansk tid.

Helt præcist er det producerne, der har vundet prisen for den bedste producerede dokumentarfilm.

Desuden har filmens tre fotografer Muhammed Khair Al Shami, Ammar Sulaiman og Mohammed Eyas, modtaget prisen for bedste fotografering i et dokumentarprogram.

- Vi har været på en lang rejse med denne film, som er blevet til under svære forhold. Men med denne Emmy står vi ved en betydningsfuld milepæl, og vi er lykkelige for at have fået chancen for at bringe denne vigtige historie ud i hele verden, udtaler to af prismodtagerne, de to danske producenter Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær.

'The Cave' er instrueret af den syriske filminstruktør Feras Fayyad og produceret af Danish Documentary med støtte fra blandt andet TV 2.

TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg kalder filmen "noget af det stærkeste, han har set inden for dokumentarer".

- 'The Cave' tager os for alvor ned i hulen under jorden, hvor der kæmpes for at redde liv. Den giver os et billede af situationen i det krigshærgede Syrien, og det er helt usædvanligt, at man i en dokumentar har satset liv og lemmer for at vise, hvor forfærdelig situationen er. Derfor er priserne også sindssygt fortjent, siger han.

Foregår under jorden i Syrien

Filmen handler om ildsjælen Amani Ballour, der i fem år arbejdede som læge på et underjordisk hospital i Syrien. Hendes arbejde blev undervejs filmet af tre fotografer.

Under jorden i det krigshærgede Syrien kæmpede Amani Ballour hver dag for at redde menneskeliv, mens hun var omgivet af eksplosioner, skrigende børn og lemlæstede kroppe.

- Dr. Amani og hendes personale, bestående af stærke kvinder og mænd, viser os, at der er håb for fremtiden. Vi deler denne pris med dem, og vi dedikerer prisen til alle de mennesker, som har modet til at rejse sig for de svage og kæmpe mod de uhyrligheder, som udspiller sig i Syrien hver eneste dag, siger Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær.

I dag er det to år siden, Amani Ballour forlod hospitalet, og hun opholder sig nu i Tyskland, hvor TV 2 har lavet et interview med hende, som kan læses her.

Prisbelønnet dokumentar

'The Cave' var nomineret til i alt fire Emmy'er for bedste dokumentarfilm, bedste fotografering for en dokumentar, bedste instruktør for en dokumentar og bedste manuskript for en dokumentar.

Emmy-prisen er ikke den eneste pris, som dokumentaren har modtaget. Tidligere i år vandt den Robertprisen for bedste dokumentar og blev også nomineret til en Oscar.

I år er det den 72. udgave af Emmy Awards, som er blevet afholdt. Og denne gang i en digital udgave af hensyn til corona-pandemien.

TV 2 viser den prisbelønnede dokumentar i aften klokken 22.10. Dokumentaren kan allerede nu ses på TV 2 PLAY.