Coronavirus

Politichef varsler oprustning - bekymrende smittestigning, siger ekspert

En række politikredse har skrevet på Twitter, at de er klar til at hjælpe med at opretholde de nye restriktioner, der indebærer mindre forsamlinger.

Politiet vil bekæmpe spredningen af covid-19 med en oprustning i hele landet, varsler rigspolitichef Thorkild Fogde på Twitter.

- Covid-19 spreder sig igen, og politiet hæver sit beredskab over hele landet. Ikke for at genere befolkningen og erhvervslivet, men for at medvirke til, at vi trygt kan gå efteråret og den mørke tid i møde, skriver Thorkild Fogde.

Det melder rigspolitichefen ud samme dag, som der bliver sat ny smitterekord.

I alt er 589 personer blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn.

- Det er en bekymrende stigning, vi har set i smitten, siger Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI), til TV 2.

Ekspert: Folk vil være ædru og mere ansvarlige

Stigningen kommer dagen efter, at der blev indført nye, landsdækkende restriktioner i forsøg på at bremse det stigende smittetal.

Blandt andet skal alle restaurationer lukke klokken 22, der skal bæres mundbind eller visir, hvis man står op eller går på restaurationer, og forsamlingsloftet er blevet sænket til 50 personer.

De nye regler trådte i kraft lørdag klokken 12. Tidligere på ugen blev reglerne indført i hovedstaden og 16 omkringliggende kommuner.

De nye begrænsninger vil ifølge SSI-direktøren afhjælpe de høje smittetal.

- Folk skal hjem, når restaurationerne lukker klokken 22. De må ikke samles i det offentlige rum. De er også formentligt mere ædru og dermed forhåbentlig mere ansvarsfulde, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.

Politiet skal være med til at sikre, at det sker.

Politiet er klar til at håndhæve reglerne

En række politikredse har skrevet på Twitter, at de er klar til at hjælpe med at opretholde de nye restriktioner.

Københavns Vestegns Politi skriver på Twitter fredag, at man har indsat ekstra betjente på gaden.

- De nye corona-restriktioner, der er blevet indført, gælder foreløbig frem til den 1. oktober i alle 11 kommuner på Vestegnen, og Københavns Vestegns Politi har fortsat ekstra patruljer på gaden for at sikre, at restriktionerne bliver overholdt, skriver kredsen på Twitter.

Fyns Politi appellerer til, at reglerne bliver overholdt i kredsen.

- Vi skal alle undgå, at smitten spreder sig, når vi er sammen i fritiden og nattelivet. Ellers risikerer vi bare flere restriktioner, skriver Fyns Politi på Twitter.

Syd- og Sønderjyllands Politi har også tweetet om de nye regler og mindet bar-, restaurant- og cafeejere om, at de skal angive, hvor mange personer der er tilladt i lokalerne med tydelige skilte.

- Kl. 12.00 trådte nye regler i kraft, der betyder, at gæster på blandt andet restaurationer, barer og værtshuse skal bære mundbind indenfor, når de ikke sidder ned, skriver kredsen.

Den tidligere SSI-direktør vurderer, at de nye begrænsninger vil være tilstrækkelige i forhold til at bringe smitten ned. Men han mener, at der er et andet og vigtigt element for at få smitten til at falde:

- Det er meget vigtigt at begrænse sociale kontakter, og det er derfor meget uhensigtsmæssigt at holde fester og mødes mange mennesker, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.