Coronavirus

Mette Frederiksen til danskerne: Drop kram, kindkys og arbejd hjemme

Statsministeren vil ikke sætte antal på, hvor mange personer, man bør omgås. Brug den sunde fornuft, lød opfordringen.

Foruden nye lukketider på restaurationer og forsamlingsforbud på 50 personer, kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en appel til erhvervslivet og danskerne på dagens pressemøde:

Lad medarbejderne arbejde hjemme, og skær ned på jeres omgangskreds.

- Hvis ikke vi gør noget, er der en stor risiko for, at smitten løber løbsk, sagde statsministeren på pressemødet.

Arbejd hjemme

Hun opfordrede alle arbejdspladser - både offentlige og private - til at lade deres medarbejdere arbejde hjemme i videst muligt omfang.

- Vi opfordrer til, at opmærksomheden bliver skærpet på, at man ikke går på arbejde med symptomer, sagde Mette Frederiksen.

Lige efter nævnte hun, at man bør undgå at tage offentlig transport i myldretiden.

Har man muligheden, bør man tage cyklen eller gå, anbefalede Mette Frederiksen.

Skær ned på det sociale

Statsministeren bad om, at alle skal forsøge at skrue ned for det sociale samvær. Undgå håndtryk, knus og kindkys, hold afstand og begræns generelt den fysiske kontakt.

- Alle skal forsøge at begrænse social omgang med andre personer. Det gælder både, hvor mange man er samlet med, hvor længe, og hvor mange forskellige personer, man samles med, sagde Mette Frederiksen.

Tidligere på ugen nævnte Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, at det er en god idé at holde sig på såkaldte ’bobler’ på 5 til 10 personer i løbet af efteråret. Men regeringen vil ikke komme med et konkret antal på, hvor mange personer, man bør ses med i sin sociale omgangskreds, lød det fra statsministeren.

- Et godt råd er, at vi bruger vores sunde fornuft, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Indtil vi har en vaccine eller meget, meget effektiv behandling, er vores bedste supervåben mod corona, at vi står sammen, vi holder afstand og viser samfundssind. Det er op til os alle at gøre.

Heunicke: Det er bekymrende, at det er så udbredt

At smitten ville stige frem mod efteråret, er ikke noget, som overrasker myndighederne, lød det på pressemødet. Men det har overrasket, at det er sket så tidligt.

- Og det er bekymrende, at det er så udbredt, som det er. Nu er et flertal af kommunerne over grænsen på 20 smittede ud af 100.000. Og mange forskellige befolkningsgrupper er smittet, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der også var til stede på fredagens pressemøde.

Fredag er 454 personer blevet registreret smittet med coronavirus. Det er det højeste antal, der er blevet registreret i Danmark, siden smitten begyndte at brede sig i landet. Torsdag var tallet 453 personer.

Tirsdag blev der indført restriktioner i hovedstaden, og 16 omkringliggende kommuner for at bremse den stigning i smitte, der er sket de sidste par uger. Nu bliver restriktionerne nationale fra lørdag 19. september klokken 12 og frem til 4. oktober.