Krænkelser på arbejdet

Lederne skal stilles til ansvar for sexchikane, mener fagforeninger

Skærpelse af arbejdsgiverens ansvar vil medføre "rigide regler", advarer Ledernes Hovedorganisation.

Arbejdsgiverne skal have et større ansvar i sager om sexchikane.

Sådan lyder budskabet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som 28. september mødes med ligestillingsminister Mogens Jensen (S), for at diskutere løsninger på, hvordan man kommer sexchikane til livs.

- Det er et forsøg på at skærpe incitamentet hos en arbejdsgiver for at sige "vi skal forebygge". Det er ikke nok, at vi kan føre en sag, når det er sket. Vi vil rigtig gerne også forhindre, at det sker, siger Majbrit Berlau, som er næstformand i FH til TV 2.

Ligestillingsministeren har også arrangeret et møde med en række kvinder fra mediebranchen som følge af debatten om sexisme, der begyndte, da tv-værten Sofie Linde stod frem med sin historie om sexchikane til Zulu Comedy Galla i august. Debatten har efterfølgende bredt sig, da flere end 1600 kvinder underskrev et støttebrev til hende.

Større incitament til forebyggelse

Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker konkret at få indført såkaldt ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar” i Ligebehandlingsloven.

Det betyder kort sagt, at arbejdsgiveren har ansvaret for at dokumentere, at ledelsen har gjort alt, hvad den kan for at forebygge seksuel chikane.

Hvis en medarbejder eksempelvis har oplevet sexchikane og rejser en godtgørelsessag, kan arbejdsgiveren blive ansvarlig for godtgørelsen, hvis de ikke kan påvise, at de i tilstrækkeligt omfang har forebygget seksuel chikane på arbejdspladsen.

- Allerede i dag er det sådan, at arbejdsgiverne har det klare ansvar for at skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Men vi kan jo bare konstatere, at i alt for mange tilfælde bliver det ikke gjort ordentligt. Derfor ønsker vi at skærpe lovgivningen, siger Majbrit Berlau fra FH.

Ledere: Bange for ”rigide regler”

Spørger man derimod LH, er det ikke en god idé, idet de mener, at lovgivningen på området i forvejen er klar. Lederne har ansvaret for at forebygge seksuel chikane og reagere, hvis de bliver bekendt med, at det forekommer, siger arbejdsmiljøchef Lars Andersen til TV 2.

I stedet er de bekymrede for, at der sættes en masse foranstaltninger i værk i form af ”rigide regler og overvågningskultur”, hvis bevisbyrden entydigt falder tilbage på virksomheden.

- Pludselig skal lederne eksempelvis overveje konsekvenserne af at have en mandlig tillidsrepræsentant, eller om en mand og en kvinde kan rejse sammen på kursus. Selvfølgelig skal man have retningslinjer, der forebygger chikane, men hvornår er det godt nok?, siger Lars Andersen.

Lov skærpet efter MeToo

I 2018 blev lovgivningen skærpet, så godtgørelsen i sager om seksuel chikane på arbejdspladsen steg fra 25.000 kroner til 33.000 kroner. Selvom indirekte objektivt arbejdsgiveransvar også var på bordet dengang, blev det ikke indført.

Året forinden udtalte Socialdemokratiet, at partiet gik ind for at indføre indirekte objektivt arbejdsgiveransvar.

- I dag har en dansk arbejdsgiver kun et ansvar, hvis han er vidne til noget. Socialdemokratiet ønsker lovgivningen strammet efter britisk forbillede. I Storbritannien bliver arbejdsgiveren spurgt om, hvad han har gjort for at forhindre det, hvis der er en sag om sexchikane, sagde daværende ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, til Berlingske i 2017.

Ifølge den nuværende ligestillingsordfører, Lars Aslan Rasmussen (S), er det stadig partiets holdning.

- Det er helt klart noget, vi stadig går ind for. Vi har en dialog med fagbevægelserne og arbejdsgiverne om, hvordan det konkret skal udformes, men selvfølgelig er det hundrede procent arbejdsgiverens ansvar at forebygge chikane.

Har du kendskab til sexchikane-sager?

TV 2 Dokumentar er i gang med at undersøge omfanget af sexchikane på danske arbejdspladser. Og hvordan sagerne bliver håndteret af ledelsen.

Har du været udsat for sexchikane, eller har du kendskab til konkrete sager, så vil vi gerne i kontakt med dig. Du kan skrive til journalist Signe Daugbjerg fra TV 2 Dokumentar.

Enten på mail SIGD@TV2.DK – vi anbefaler, at du benytter din private e-mail – eller på sms eller telefon på 30 10 02 30. Foretrækker du krypteret kommunikation, fungerer nummeret også på Signal og WhatsApp.

Din henvendelse vil blive behandlet strengt fortroligt.