Coronavirus

Kåre Mølbak om corona: Der kommer øget pres på sundhedsvæsenet

I alt 60 af landets 98 kommuner har overskredet grænsen på 20 smittede eller derover per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Coronavirussen har den seneste tid igen fået et fast greb om Danmark, og det seneste døgn er 454 danskere registreret smittet.

Tallet markerer en kedelig rekord, for aldrig er der registreret så mange nysmittede på én enkelt dag herhjemme.

Ifølge Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, er der nu så meget samfundssmitte i Danmark, at det uundgåeligt vil belaste landets sygehuse.

- Vi forventer, at der vil komme et øget pres på sundhedsvæsenet den kommende tid, sagde Kåre Mølbak på dagens pressemøde om coronasituationen i Danmark og uddybede:

- Det kan vi godt håndtere, men vi skal sikre, at det også er muligt for sundhedsvæsenet at have andre aktiviteter, sagde han.

Smittekæderne skal brydes nu

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Højt smittetryk i 60 kommuner

Danmark har for nuværende på landsplan 40 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

Smitten ligger derfor på et højt niveau, men pandemien er endnu ikke kommet ud af kontrol herhjemme, påpegede Kåre Mølbak.

- Fra at være et smitteniveau, der kunne håndteres lokalt i færre kommuner, ser vi nu en parallel udvikling i rigtig mange kommuner landet over. Det er ikke alle kommuner, der er lige meget med i udviklingen. Men der er ingen kommuner, der er uden for risikozonen, sagde Kåre Mølbak.

I alt 60 af landets 98 kommuner har overskredet grænsen på 20 smittede eller derover per 100.000 indbyggere den seneste uge, viser tal fra Statens Serum Institut fredag.

Mette Frederiksen: Udvikling skal slås ned

Statsminister Mette Frederiksen (S) glædede sig på pressemødet over, at landets hospitaler - på trods af den stigende smitte generelt i det danske samfund - for nuværende ikke er overbelastet med coronapatienter.

- Vi er heldigvis ikke der, hvor vi har skullet beslutte, om to personer skulle dele én respirator, sagde Mette Frederiksen.

Hun tilføjede, at når der som i øjeblikket ses en stigning i antallet af nysmittede med coronavirus, skal udviklingen slås ned, lød det.

Bedre rustet til at håndtere virus

Coronasituationen i Danmark er stadig alvorlig lød det fra myndighederne på pressemødet, for på halvanden uge er der sket en fordobling i antallet af indlagte.

Der er nu 58 indlagte på landets hospitaler, hvilket er fem gange så mange indlagte som 11. marts, hvor Danmark blev lukket ned, forklarede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Ifølge Heunicke er sygdommen covid-19 en farlig sygdom, der er i stand til at nedlægge et samfund.

- Vi har de værktøjer, der skal til. Og vi tøver ikke med at tage dem i brug, men de står ikke alene, siger Heunicke og opfordrer til samfundssind.

Sundhedsministeren mener dog, at Danmark dette efterår står bedre rustet til at håndtere smitten end sammenlignet med foråret. Det skyldes, at den samlede testkapacitet er øget voldsomt, og derfor bliver der testet langt flere danskere dette efterår, end tilfældet var i marts og april, lød det.

- Vi har de værktøjer, der skal til, forklarede Magnus Heunicke og opfordrede samtidig danskerne til at finde det gode samfundssind fra foråret frem igen.

- Smittekæderne skal brydes nu, lød det fra ministeren.

Der er i alt registreret 635 coronarelaterede dødsfald i Danmark.

Ud af de 58 indlagte på landets hospitaler ligger tre personer på intensive afdelinger - og én person er i respirator.