Krænkelser på arbejdet

Chefen gnubbede sine bryster mod ham - derfor deler han sin historie nu

Ifølge ekspert bliver det ofte bagatelliseret, når mænd udsættes for sexchikane på arbejdspladsen.

Mens Finn Janning stod og snakkede med sine kolleger, kunne han ofte mærke, hvordan hans kvindelige chef gnubbede sine brystvorter mod hans arm, indtil de blev stive.

- Tit gik hun meget tæt på og ville røre mig med sine bryster, og så ville jeg trække mig tilbage og nogle gange sige undskyld, sådan lidt forlegent.

Men så ville hun alligevel rykke tættere på igen - som om det ikke var en tilfældighed, at hun stod så tæt, fortæller Finn Janning.

Det er tyve år siden, det skete, men han har oplevet flere gange i løbet af sin karriere, hvordan han er blevet udsat for sexchikane som mand.

På to forskellige arbejdspladser har han oplevet grænseoverskridende opførsel fra kvindelige kollegaer, som ofte fik ham til at undskylde og føle sig forlegen:

- Det var ikke lige det, jeg havde forventet, at jeg skulle sidde der som ledelseskonsulent og få vurderet, om jeg havde en god røv, lyder det fra Finn Janning i ‘Go’ morgen Danmark’.

I dag er han blevet bedre til at sige fra, og han er blevet enig med sig selv om at dele sin historie.

Det gør han for at nuancere debatten, efter at 1615 kvinder i sidste uge skrev under på et åbent brev, hvori flere fortæller om krænkelser og sexisme i mediebranchen. For verden er ikke sort og hvid, lyder det fra Finn Janning.

- Det er ikke alle kvinder, som er englebasser. Det er ikke så karikeret, ligesom det ikke er alle mænd, der er seksuelle rovdyr, siger han.

Jeg har stor beundring for mange af de kvinder, som nu går frem og fortæller deres historie

Finn Janning, filosof og forfatter

Bange for at nævne det

Selvom man ikke hører mange historier som Finn Jannings, så er han langtfra den eneste mand, som har oplevet sexchikane.

Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2018, blev én ud af 20 mænd aldersgruppen 18-24 år udsat for sexchikane på arbejdspladsen året forinden.

I 2012 var det én ud af 100.

Finn Janning, der i dag har skiftet konsulentjobbet ud med en tilværelse som filosof og forfatter, er klar over, at tallet er højere for kvinder. Han har fulgt sexismedebatten i Danmark fra Barcelona, hvor han har boet de seneste år.

- Jeg har stor beundring for mange af de kvinder, som nu går frem og fortæller deres historie. Jeg har altid været bange for, at hvis jeg nu nævner det her, betyder det så, at jeg synes, det er okay? Nej, gud fanden synes jeg ej, lyder det.

Alligevel mener han, at det er vigtigt, at mænd også står frem med deres oplevelser.

Det hænger lidt sammen med den samme retorik, som "mænd kan ikke voldtages"

Mille Mortensen, forsker ved psykologi, Københavns Universitet

Sexchikane bliver ofte bagatelliseret

Når mænd oplever sexchikane, har de ofte svært ved at tale med venner eller kollegaer om det.

Ifølge Mille Mortensen, som forsker på institut for psykologi på Københavns Universitet, kan det handle om, at der til tider hersker en machokultur blandt mænd:

- Det hænger lidt sammen med den samme retorik som "mænd kan ikke voldtages", og "mænd har altid lyst", eller at de har en anden seksualitet. Så det bliver sådan lidt tøsedrengeagtigt, hvis mænd træder frem og siger: ”Jeg har faktisk grænser”, lyder det fra psykologen.

Men det er vigtigt, at man fortæller om sexchikanen til sin leder, selvom der ikke altid bliver handlet på problemet.

- Desværre ser vi ofte, at det bliver bagatelliseret, og det kan både være fra kollegaer, og det kan være fra ledere, og det er simpelthen ikke okay, siger Mille Mortensen i 'Go' morgen Danmark'.

Derfor skal cheferne tage ansvar, hvis en medarbejder kommer til dem og fortæller om sexchikane, mener hun.

- At gribe ind handler ikke nødvendigvis om at stille nogen op til en skideballe, en varsling om fyring eller noget som helst andet. Til at starte med handler det om at starte en dialog mellem parterne, lyder det.

En af de kvindelige kolleger fortalte mig, at jeg ikke skulle løbe mange gange rundt om hendes seng

Finn Janning, filosof og forfatter

Anmeldte det ikke

En anden episode, som Finn Janning husker, er da han som ung startede som konsulent i et firma.

Her fik han på et møde at vide af virksomhedens 10-12 andre kvindelige konsulenter, at de var glade for, at han havde fået jobbet - for så var der en mand, "der var værd at kigge på".

- En af de kvindelige kolleger fortalte mig, at jeg ikke skulle løbe mange gange rundt om hendes seng, før hun ville gribe fat i mig, fortæller han.

Dengang accepterede han episoderne, og tænkte, at det var en del af livets små ubehageligheder, som han kalder det.

Selvom der nu er gået 20 år, håber Finn Janning, at hans historie kan være med til at rykke ved nogle usunde strukturer:

- Jeg tror, det kan være vigtigt at dele erfaringerne, så vi sammen kan finde nogle passende spilleregler for, hvordan vi opfører os på arbejdspladsen, siger han.

Se hele interviewet med Finn Janning og Mille Mortensen på TV 2 PLAY

Har du kendskab til sexchikane-sager?

TV 2 Dokumentar er i gang med at undersøge omfanget af sexchikane på danske arbejdspladser. Og hvordan sagerne bliver håndteret af ledelsen.

Har du været udsat for sexchikane, eller har du kendskab til konkrete sager, så vil vi gerne i kontakt med dig. Du kan skrive til journalist Signe Daugbjerg fra TV 2 Dokumentar.

Enten på mail SIGD@TV2.DK – vi anbefaler, at du benytter din private e-mail – eller på sms eller telefon på 30 10 02 30. Foretrækker du krypteret kommunikation, fungerer nummeret også på Signal og WhatsApp.

Din henvendelse vil blive behandlet strengt fortroligt.