Coronavirus

Barejer: Man flytter problemet et andet sted hen

Den landsdækkende lukketid er en økonomisk lussing til restaurationslivet, men statsministeren lover hjælp fra Folketinget.

Restauranter, caféer og barer over hele landet skal alle lukke senest klokken 22.

Det er en del af de skærpede restriktioner, statsminister Mette Frederiksen (S) og landets sundhedsmyndigheder fredag lancerede i Spejlsalen på Christiansborg.

Samtlige tiltag træder i kraft fra lørdag 19. september og vil foreløbig gælde til og med 4. oktober 2020.

Tiltaget vækker ikke begejstring hos de barejere, som nu må vinke farvel til omsætning.

- Det er en økonomisk lussing, og jeg synes, at man burde tænke mere på erhvervslivet i det her, siger Christian Hansen fra værtshuset Carlsens Kvarter i Odense.

Professionelle med forholdsregler

Hidtil har det uden for hovedstadsområdet været tilladt at holde åbent helt til klokken 02, så det er indbringende timer, der potentielt falder væk for nogle barer i provinsen.

- Man flytter bare problemet et andet sted hen. Vi har taget forholdsregler med håndsprit og fokus på hygiejne, vi er professionelle og ædru, men nu kommer festerne bare til at fortsætte i lejligheder rundt omkring, siger Christian Hansen og peger på, at folk også kan samles til idrætsbegivenheder både som udøvende og publikum.

Statsminister Mette Frederiksen understregede på pressemødet, at private fester skal lukke ned. Bryllupper og konfirmationer skal også slutte klokken 22.

Alkohol og social afstand er et dårligt match

Den mest tungtvejende grund er, at alkohol og social afstand kan være svært forenelige størrelser, jo længere ud på aftenen, man kommer.

Men hun anerkender også, at der kan være brug for politisk handling og en håndsrækning i forhold til den i forvejen pressede restaurationsbranche.

- Vi ved godt, det bliver svært, og derfor skal vi selvfølgelig også følge de seneste beslutninger op med, at Folketingets partier finder en løsning sammen med regeringen, siger Mette Frederiksen.

Politiet har som supplement annonceret, at man vil holde skærpet opsyn, hvor der er risiko for større forsamlinger, der kan udgøre såkaldte hotspots.