Coronavirus

Personale vil have hjælp til mundbindsnægtere i togene

Dansk Jernbaneforbund efterlyser klarere regler til at tackle de passagerer, der nægter at tage mundbind på.

De fleste, der rejser med offentlig transport, er blevet vant til at have mundbind eller visir på, efter det for tre uger siden blev et krav i tog, busser og på færger.

Medmindre man for eksempel har problemer med at trække vejret.

Og det er netop den undtagelse, som togpersonale over hele Danmark oplever, at folk udnytter, hvis de af andre end sundhedsmæssige årsager ikke ønsker at tage mundbind på.

- Der er personer, som gerne vil udfordre kravet om mundbind, og som bruger det som en politisk sag, siger Mikkel Channo Jessen, der er togfører og fællestillidsmand for togpersonalet i DSB, til TV 2.

Og det skaber konflikter i den kollektive trafik.

Kendte skaber problemer

Problemet er de løse regler, mener togføreren og fællestillidsmanden.

- De af vores kunder, der tager mundbind på og efterlever kravet, forventer, at vi håndhæver det. Og det skal vi jo, siger Mikkel Channo Jessen.

- Men bekendtgørelsen er således, at enhver kan sige, de lider af vejrtrækningsbesvær, og så skal vi sige "fortsat god rejse".

Derfor er han bekymret over det, han ser på sociale medier.

Det er Facebookgrupper, hvor flere ifølge ham deler tips til, hvordan man kan slippe for at rejse med mundbind, og kendte personer, der har taget kampen op mod brugen af mundbind.

- Der er jo influencere med tusindvis af følgere, som aktivt opfordrer til, at man ikke bruger mundbind, siger Mikkel Channo Jessen.

Han peger på den tidligere sanger Saszeline Dreyer, der var en del af popduoen S.O.A.P i 1990'erne, og som opfordrede sine følgere til at lade være med at bruge mundbind i offentlig transport.

Instagram har flere gange fjernet hendes opslag med den begrundelse, at opslagene indeholder "falske oplysninger", og nu er hendes profil blevet lukket.

- De bruger deres kendiseffekt til at skabe en slags protestbevægelse, og jeg er bange for, hvad det gør for konfliktniveauet ude hos os i togene, siger han.

Bange for at få nogen på hovedet

DSB har allerede modtaget flere henvendelser fra kunder, der klager over, at personalet ikke påtaler de manglende mundbind.

Derudover henvender mange passagerer sig til selve togpersonalet i løbet af rejsen.

- Det er vi mange, der har oplevet. Jeg ved, at flere føler, at de ikke passer deres arbejde godt nok, siger Mikkel Channo Jessen.

- Men de er bange for konflikterne og for at få nogen på hovedet, og derfor orker de ikke altid at tage konflikterne mere. Og så er konsekvensen, at de andre passagerer sidder og er utrygge.

Derfor savner Mikkel Channo Jessen og hans omtrent 950 kolleger i DSB-tog og hovedstadens S-tog bedre redskaber for at kunne tage netop de konflikter, før de bliver til kampe.

- Jeg savner en bedre og mere enkel ordning, hvor de passagerer, der er fritaget, for eksempel kan vise en app, en ny side i smittesporingsapp'en eller en dispensation fra lægen. Så var vi ude over at vurdere, om folk ikke kan eller ikke vil bruge mundbind, siger han.

- Der er jo ingen, der elsker at gå med mundbind, men vi gør det for ikke at smitte hinanden og bringe smittetallet ned.

Forbund forlanger politisk handling

TV 2 har talt med Dansk Jernbaneforbund, der repræsenterer togkonduktørerne. De oplever, at problemet med passagerer uden mundbind vokser.

- Det er desværre både kilde til konflikt og utryghed, at vi oplever flere og flere passagerer, der ikke går med mundbind med henvisning til de mange undtagelser, der er i bekendtgørelsen. Derfor vil jeg opfordre transport- og sundhedsministeren til i samarbejde med os at finde de fornuftige løsninger på problemstillingen, siger formand Henrik Horup til TV 2.

Transportministeriet afviser over for TV 2, at det er deres bord, og henviser til Sundhedsministeriet. TV 2 forsøger at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).