Coronavirus

Niårig fik forkert svar på coronatest

Mads Thomsens niårige søn fik et fejlagtigt svar på sine coronatest. TV 2

I et døgn gik familien Thomsen rundt og troede, sønnen var syg. Det viste sig i stedet, at der var tale om en teknisk fejl.

Onsdag kom det frem, at 49 danskere fejlagtigt har modtaget et positivt prøvesvar på deres covid-19-test.

Fejlen skyldes ifølge TestCenter Danmark en teknisk fejl i selve analyseproceduren, og i en pressemeddelelse beklagede centret de gener, det kan have medført for de testede.

Én af dem er af Mads Thomsens niårige søn.

Faren fortæller, at de seneste dage har taget familien på lidt af en følelsesmæssig rutsjebanetur.

Den startede tirsdag morgen, da Mads Thomsen sad i bilen på vej på arbejde, og telefonen ringede. Det var hans hustru, der ville dele den trælse nyhed, at deres yngstesøn var konstateret smittet.

Gik med livrem og seler

Søndag havde to af familiens medlemmer vist symptomer på covid-19, og forældrene besluttede derfor at køre mod nærmeste testcenter for at lade hele familien teste.

- Vi er nok sådan nogle, som går lidt med livrem og seler. Så når der har været nogle i familien, der har haft symptomer af den slags, man skal være opmærksom på, så er vi blevet testet, siger Mads Thomsen til TV 2.

Svaret var som frygtet. Ét familiemedlem, den yngste søn, var testet positiv for covid-19, lød det i telefonen tirsdag morgen. Det, trods han ikke udviste et eneste symptom.

- Dér kom det pludselig tæt på. Jeg fik sådan et chok, at jeg blev nødt til at holde ind på den nærmeste parkeringsplads og lige trække vejret fem gange, siger Mads Thomsen.

82 børn sendt hjem

Da chokket havde lagt sig, satte opsporingsarbejdet ind.

Venner, kollegaer, bekendte, klassekammerater, lærere og alle andre, familien havde været i kontakt med den seneste uge, skulle have besked.

Der skulle reageres, og det blev der blandt ved, at 32 børn blev sendt hjem fra den institution, hvor sønnen går i SFO'en, mens 50 skoleelever ligeledes blev hjemsendt.

Derudover lod familiemedlemmerne med en negativ coronatest sig teste på ny.

Så fejlen på sundhed.dk

Onsdag, da omgangskredsen havde fået besked, sad Mads Thomsen ivrigt og opdaterede sundhed.dk. Han ventede på familiens nye prøvesvar, men før de rullede ind, skete der en ændring.

Yngstesønnens svar skiftede. Nu stod der pludselig "ikke påvist".

Kort tid efter blev familien kontaktet af sundhedsmyndighederne, som fortæller, at der er sket en fejl. Svaret, de havde fået tirsdag morgen, var forkert. Sønnen var ikke testet positiv for covid-19.

- Lige så uvirkeligt, som svaret tirsdag var, lige så uvirkeligt var det pludselig at se, at nu var han altså ikke testet positiv alligevel, siger Mads Thomsen.

"Billigt sluppet"

Trods chokket og de følelser, det fejlagtige testresultat har ført med sig, er Mads Thomsen fortrøstningsfuld og har fortsat tillid til systemet.

- Det er meget, der er sat i sving på grund af fejlen, men hvis blot det er 49 ud af alle tests, der er taget, synes jeg faktisk, det er utrolig billigt sluppet og faktisk ret flot, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en forklaring fra Statens Serum Institut på, hvordan fejlen har kunnet finde sted. De har ikke ønsket at stillet op til et interview, men henviser i stedet til gårsdagens pressemeddelelse.