Coronavirus

Myndigheder ændrer retningslinjer for hjemsendelse af klasser

De nye regler gælder ikke for klasser i folkeskolen, men ungdoms- og voksenuddannelser.

Sundhedsstyrelsen ændrer nu sine retningslinjer, så hele klasser ikke længere skal hjemsendes, efter der er konstateret smitte hos én person.

De ændrede regler gælder dog kun for elever og studerende på ungdoms- og voksenuddannelser og ikke i folkeskolen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er vigtigt, at retningslinjerne følges, men det er ikke nødvendigt, at skoler eller uddannelsesinstitutioner lægger et ekstra sikkerhedslag ind. Jeg forstår godt, at man gerne vil være ekstra forsigtig, og at man kan være i tvivl, og derfor har vi forsøgt at blive endnu mere præcise, oplyser vicedirektør Helene Probst.

Af samme grund anbefaler styrelsen ikke screening og hjemsendelse af hele klasser, når der er konstateret et smittetilfælde.

Årsagen er, at der på ungdoms- og voksenuddannelser er tale om ældre børn og unge, som ifølge styrelsen kan overholde afstandskravet på en meter. Det er ikke tilfældet, når det gælder mindre børn i folkeskolen, og derfor gælder de ændrede retningslinjer ikke her.

Derfor skal børn, der går i dagtilbud eller grundskole - når man efter myndighedernes retningslinjer fraviger den generelle anbefaling om en meters afstand - alle opfattes som nære kontakter til en smittet person, står der i retningslinjerne.

- Unge og voksne på ungdoms- og voksenuddannelser forventes i højere grad at være i stand til at efterleve råd om afstand.

Hvis ansat er smittet, skal alle ikke nødvendigvis hjemsendes

På samme måde er retningslinjerne ændret, hvis en medarbejder i dagtilbud, folkeskolen, ungdoms- eller voksenuddannelser bliver konstateret smittet med coronavirus.

Også her gælder nu, at det ikke nødvendigvis er eksempelvis hele børnehavestuen eller folkeskoleklassen, der skal hjemsendes. Hvis der altså er tale om smitte blandt en ansat.

- Hele klassen eller stuen skal ikke per automatik sendes hjem som nære kontakter, da det forventes, at medarbejdere som udgangspunkt har god håndhygiejne og holdt afstand, fremgår det af styrelsens retningslinjer.

Men styrelsen understreger også, at der ved smitte hos en medarbejder i et dagtilbud vil være flere nære kontakter blandt børnene på stuen og gruppen en medarbejder i et dagtilbud. Det skyldes, at reglerne om afstand og håndhygiejne selvfølgelig sker under hensyn til børnenes behov for nærhed og omsorg.

Derudover bliver det i de nye retningslinjer ifølge styrelsens vicedirektør Helene Probst understreget endnu mere, hvor vigtigt selv-isolation er, når man bliver hjemsendt.