Krænkelser på arbejdet

Jeppe Kofod undskylder efter ny ballade om sex med 15-årig

Udenrigsministeren har ikke planer om at forlade sin post.

Fuld. Og dum. Og fuld af bondeanger.

Det er essensen af den følelse, Udenrigsminister Jeppe Kofod ser tilbage med, når han tænker på den 12 år gamle sag om, at han havde sex med en 15-årig pige, som kun lige havde rundet den seksuelle lavalder.

Sagen er kommet i søgelyset igen, efter de seneste ugers MeToo-sager i både den danske mediebranche og på Christiansborg.

Både Radikale Venstres og Alternativets ligestillingsordførere har i denne uge givet udtryk for, at de ikke mener, Jeppe Kofod burde være blevet udnævnt til minister.

Episoden, som sagen drejer sig om, udspillede sig på et DSU-seminar i Esbjerg i 2008. Her inviterede Kofod sent på aftenen den 15-årige pige op på sit værelse.

Den dengang 34-årige Jeppe Kofod havde rod i sit moralske kompas og sin dømmekraft, indrømmer Udenrigsministeren overfor TV 2.

- Jeg var fuld, og jeg var dum, erkender Jeppe Kofod i dag.

Han fik som følge af sagen frataget sine poster i partiet. Blandt andet som udenrigsordfører og samtlige udvalgsposter, ligesom han offentligt gik ud og undskyldte. Men mindre end tre uger efter, havde den fremstormende socialdemokrat gjort politisk comeback med tre udvalgsposter.

Lyn-analyse

Der er ikke politisk flertal for at vælte Jeppe Kofod, og han har sin statsministers fulde støtte. Men tiden har ændret sig siden 2008. Derfor er det nok klogt af Jeppe Kofod, at han nu har været ude og angre dybfølt endnu en gang, og det er formentlig nok til at få sagen til at lægge sig til ro på Christiansborg. Derfor er han heller ikke umiddelbart i fare for at miste sit job.

Afviser at trække sig

Foruden at undskylde reagerer Jeppe Kofod torsdag aften også på kritikken fra Radikale Venstre og Alternativet.

- Det er en gammel sag, og danskerne har genvalgt mig tre gange. Sagen var kendt, før jeg blev udenrigsminister, siger Kofod.

Jeppe Kofod har tidligere forklaret, at han ikke kendte til den 15-årige piges alder, da han gik i seng med pigen.

- Jeg vil ikke gå ind i det konkrete i den sag, men det er urimeligt, at pigen blev bragt i den situation, siger Kofod til de nye oplysninger.

Sagen fra 2008 har spøgt flere gange i Jeppe Kofods politiske karriere. Og Udenrigsministeren erkender, at den vil blive ved med det.

- Det var mit livs største fejltagelse, og jeg undskyldte dengang. Det er en sag, jeg dagligt tænker på, og jeg ville ønske, jeg kunne lave det om, siger Jeppe Kofod.

- Handler ikke om endnu en undskyldning

De Radikales Samira Nawa, som var med til et genrejse sagen, kan ikke bruge Jeppe Kofods undskyldning til noget.

- Det her har på intet tidspunkt handlet om at hive endnu en undskyldning ud af ministeren. Det har handlet om at nedbryde tabuer om sexisme, turde tale om de sager, der gør ondt, og gøre det klart, hvor vores grænser går. Og det opgør er fortsat fuldstændigt ligeså relevant, siger Samira Nawa til TV 2.

I modsætning til Radikale og Alternativet mener Dansk Folkeparti, at Kofods sag er forældet, og De Konservative har ikke ønsket at kommentere.

- Jeg synes, jeg gør en forskel, og at der fortsat er tillid til min gerning, siger Kofod.

Statsminister Mette Frederiksen var for to dage siden ude og frede Jeppe Kofod.

- Jeg har tillid til de ministre, der er udpeget i Danmark. Jeppe Kofod har både undskyldt og beklaget og har gjort det for mange år siden, siger Mette Frederiksen.