Krænkelser på arbejdet

Blev bedt om at vise sig i bikini - og hun turde ikke sige fra

Katja Ring Johansen og den pågældende redaktør havde aldrig talt sammen. Pludselig opfordrede han hende i en privatbesked til at tage bikini på.

- Der er kun os her i aften, så du kunne godt have bikini på. Engang vil jeg gerne se dig i bikini.

Beskeden tikkede ind i Katja Ring Johansens indbakke en aften, da hun for år tilbage arbejdede på TV 2. Hun har nu delt sin historie med Berlingske.

Afsenderen var en mandlig chef, som inden for det seneste år er blevet fritstillet.

Jeg tænkte slet ikke, at jeg kunne sige fra

Katja Ring Johansen, tidligere TV 2-ansat

Først hed det sig i en mail sendt ud til husets ansatte, at det drejede sig om "uoverensstemmelser om hans ledelse", men i søndagens 'Presselogen' lod TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, fortælle, at der var tale om en sexchikanesag.

- Vi har inden for det seneste år haft en sag, som var ganske ubehagelig, og som handlede om krænkelse af seksuel karakter. Den sag håndterede vi selvfølgelig straks, vi fik kendskab til den, og den pågældende medarbejder er her ikke mere, sagde Mikkel Hertz.

Tænkte på konen og børnene

Katja Ring Johansen var på tidspunktet for episoden i starten af 20'erne og ansat som studentermedhjælper. Afsenderen af beskeden var redaktør på TV 2, og det var derfor ham, hun svarede til, når hun var på arbejde.

Opfordringen til at iføre sig bikini var dog på ingen måde faglig.

- Jeg blev skræmt. Jeg kendte ham ikke, og der var ingen forudgående kommunikation, fortæller hun til TV 2.

Hvad hun svarede redaktøren, husker Katja Ring Johansen ikke. Men hun husker, hvordan hun blev vred og tænkte på den kone og de små børn, redaktøren havde derhjemme.

Systematisk chikane

Efter episoden tjekkede Katja Ring Johansen vagtplanen, før hun mødte ind. Tjekkede, om hun igen risikerede at sidde alene med den pågældende mand og være tvunget til at kommunikere med ham i kraft af sit arbejde som assistent.

Siden blev hun kontaktet af flere kvinder på arbejdspladsen, der spurgte, om hun også havde fået "klamme beskeder". Her gik det op for hende, at der var tale om systematisk chikane. Og at det var en "offentlig hemmelighed".

- Vi var alle i start 20'erne og netop startet på TV 2. Mit indtryk blev hurtigt, at når der kom nye piger, så kontaktede han dem, siger hun.

Var du bange for, at det ville få konsekvenser, hvis du fortalte ledelsen om det?

- Helt sikkert. Jeg tænkte slet ikke, at jeg kunne sige fra. Der var aldrig nogen, der havde fortalt mig, hvor jeg skulle gå hen med det. Og i dag ved jeg stadig ikke, hvad jeg skulle have gjort dengang, siger Katja Ring Johansen.

Problemet ligger ifølge hende ikke alene i den pågældende redaktør, men i hele kulturen, der fordrer til, at man "må lære at leve med det". Noget, der ofte blev undskyldt med, at der er tale om en kreativ branche.

DR-praktikanter står frem

Også ti unge kvinder, der alle har været ansat som praktikanter i Danmarks Radio i perioden 2015-2019, er stået frem med vidnesbyrd om chikane.

I et brev til DR's HR-chef fortæller de om sexistiske og krænkende oplevelser - herunder uønsket massage og klap i røven. Nogle har selv haft oplevelserne, mens andre har været vidner til dem.

De kritiserer, at der i DR er en politik om, at sådanne sager ikke tages op, hvis ikke de pågældende kvinder står frem med navn. Af den grund står initiavtageren Shani Pedersen, som var praktikant på DR Nyheder fra 2016 til 2017, frem:

- Det var ikke noget, jeg gik videre med. Jeg vendte det med andre unge, kvindelige kollegaer, som jeg var fortrolig med. Men vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre ved det, fortæller hun til TV 2.

Shani Pedersen sagde ikke fra, når hun fik massage af den chef, som hun med de ni medunderskrivere nu har sat navn på overfor DR's HR-afdeling. Og det skyldes en ubalance i magtforholdet, fortæller hun.

Er det din opfattelse, at DR var opmærksomme på problemet med den konkrete leder?

- Ledelsen giver udtryk for, at det ikke lige er noget, de har været klar over. Men de skal huske på, at den navngivne leder har udført den her adfærd midt i et åbent newsroom, hvor der er propfyldt med mennesker og travlt. Jeg har meget svært ved at tro på, at der ikke er ledere, der set det her. De har bare ikke handlet, siger Shani Pedersen.

Information har været i kontakt med den pågældende leder, som blandt andet siger, at han ikke havde forestillet sig, at hans opførsel blev opfattet hverken krænkende eller sexistisk. Indtil i dag.

DR Nyheders nyhedsdirektør, Sandy French, ønsker ifølge avisen ikke at kommentere de konkrete sager i brevet.

Manglede tryghed

Hverken Shani Pedersen eller Katja Ring Johansen er i dag ansat i de respektive mediehuse.

I Katja Ring Johansens tilfælde er det seks år siden, hun forlod TV 2. Og det har taget hende lang tid at indse, hvor grænseoverskridende bikini-beskeden i virkeligheden var.

Hun forklarer, at hun ikke har hvilet nok i sin egen faglighed til at sige fra. Men da hun hørte, at den selv samme mand havde været ansat indtil for nylig, besluttede hun sig for at tage bladet fra munden.

Det gør hun i håb om, at branchen - og TV 2 specifikt - skaber et trygt rum, hvor kvinder kan dele den slags oplevelser.

- Kvinder skal have at vide, at det er okay at sige fra, hvis deres grænser bliver overskredet. Og nyansatte skal have information om, hvad de skal gøre, hvis de oplever det. Det er ikke nok, at der ligger retningslinjer på intranettet, siger Katja Ring Johansen.

Ifølge en rundringning, som Jyllands-Posten har foretaget blandt flere store fagforbund i Danmark, findes problemet i stort set alle dele af samfundet. Blandt andet fortæller Fagforeningen Djøf, at de er gået fra næsten ingen henvendelser om sexchikane før MeToo i 2017 til nu omkring 100 henvendelser om året.