Coronavirus

Overlæge forventer, at patienter med senfølger vil komme sig helt - her er hans råd

Kost, motion og tålmodighed er afgørende, hvis du vil blive rask igen, lyder det fra overlæge Ejvind Frausing.

Det startede med svimmelhed og feber, da Camilla Hemmingsen tilbage i marts oplevede de første symptomer på corona.

Nu er der gået et halvt år, og den 34-årige social- og sundhedsassistent er stadig ramt af senfølger.

Men hun og andre i samme situation bliver sandsynligvis raske igen.

Sådan lyder det fra overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Ejvind Frausing, i 'Go' morgen Danmark'.

- Kroppen skal i virkeligheden reparere sig selv og erkende, at sygdommen har ramt hele kroppen. Den har ikke bare ramt lungerne, den har ramt masser af dine organer. Den har ramt dine muskler, og du er generelt meget svækket, siger han.

Ejvind Frausing forsker i senfølger og leder et nyt studie, hvor man følger patienter, som har været indlagt med covid-19 og som har haft forandringer i lungerne eller har haft behov for ilt.

Man ikke ved præcist, hvor mange der lever med senfølger, men Ejvind Frausing vurderer, at op til 80 procent af dem, som har været indlagt med corona, har en eller flere eftervirkninger.

Ejvind Frausing ved primært noget om eftervirkningerne for dem, der bliver indlagt med corona. Undersøgelser peger på, at op til 80 procent får symptomer, lyder det.

Ny gruppe skal give nye svar

Selvom det i højere grad er dem, der har haft alvorlige coronaforløb, der får senfølger, så oplever personer som Camilla Hemmingsen, der havde milde forløb, også eftervirkninger.

Hun er ramt af daglig feber, mens andre oplever åndenød, træthed, hukommelsesbesvær og problemer med lugte- og smagssansen.

Sundhedsstyrelsen har derfor oprettet en faglig følgegruppe, som skal give læger som Ejvind Frausing nogle flere svar på, hvordan det kan være.

- Vi har som læger og sundhedspersonale nok flere spørgsmål, end vi har svar. Vi står i den situation, at vi faktisk ikke ved, hvad vi skal tilbyde de her patienter, fortæller han.

På nuværende tidspunkt findes der ingen medicinsk behandling til at behandle covid-19-senfølger, og Ejvind Frausing tror ikke på, at der kommer en.

Han kommer i stedet med følgende råd:

  • Dyrk motion
  • Spis vitaminer
  • Sørg for at få nok protein
  • Vær tålmodig og giv kroppen tid

- Man skal simpelthen hjælpe sin krop ved at være fysisk aktiv og give den nogle vitaminer og proteiner, så man kommer i form igen, uddyber han.

Ejvind Frausing råder ikke til, at man presser sin krop for hårdt, men han anbefaler let til moderat fysisk aktivitet.

Camilla Hemmingsen får over 38 i feber, når hun bevæger sig det mindste. Det gør det svært for hende, at gå tur med sin hund.

Tålmodighed og smertestillende

For Camilla Hemmingsen har det seneste halve år været frustrerende.

Hun får over 38 i feber, når hun bevæger sig det mindste, og hun går jævnligt til undersøgelser på hospitalet, men ingen kan give hende svar på, hvornår hun bliver helt rask igen.

- Jeg prøver at holde modet oppe, og jeg tænker ”det skal nok gå”, men det har været svært, at det har varet så lang tid, fortæller hun.

Ejvind Frausing er dog sikker på, at Camilla Hemmingsen nok skal blive rask, men hvornår kan han ikke give svar på.

- Dem, der har haft et mindre svært forløb, de skal være tålmodige. Det handler rigtig meget om tålmodighed, men man bliver rask. Det er min klare forventning.

Han anbefaler, at man kan tage lette smertestillende piller, hvis man som tidligere covid-19-patient fortsat har smerter i kroppen.

Se hele interviewet med Camilla Hemmingsen og Ejvind Frausing på TV 2 PLAY