Krænkelser på arbejdet

DR i klagesag om sexisme i unge kvinders praktiktid

Nyhedschef beklager, at man ikke har været bedre til at sikre ordentlige forhold for unge kvinder.

En række praktikanter, som har været på DR i perioden fra 2015 til 2019, løfter nu sløret for sexistisk og krænkende adfærd.

Det skriver dagbladet Information.

De 10 kvinder har i klagebrevet peget på ledere, som i flere tilfælde har været grænseoverskridende i deres adfærd.

Det handler om uønsket massage og klap bagi. Andre beskriver, at de har været vidner til, at der er blevet sagt upassende ting til kvinder, eller at man har nusset dem.

Hensigten med klagen er, at brevet kan give anledning til en intern undersøgelse i DR Nyheder, så man kan belyse omfanget af den sexistiske kultur.

Behandler sager om sexchikane uden føling

En af initiativtagerne er Shani Pedersen, som i en opdatering på Facebook skriver, at hun føler sig både overhørt og svigtet af ledelsen på sin tidligere arbejdsplads.

- Det er et ledelsessvigt at forlange, at man skal stå frem ved navn i stedet for at stå bag os og konfrontere den eller de ledere med de punkter, vi klager over. Hvis det var en kvinde, der stod alene overfor en mandlig leder eller kollega, ville det måske betyde, at hun ikke gik videre med den til HR-niveau, siger Shani Pedersen til TV 2.

Blandt betænkelighederne ved at gå til ledelsen med et klagebrev uden løfte om anonymitet overfor de berørte ledere har været en frygt for de karrieremæssige konsekvenser.

- Det er og har været en stor beslutning at stå frem. En del af overvejelserne er selvfølgelig en frygt for, hvad det kan koste personligt for en fremtidig karriere, siger Shani Pedersen.

Ledelse vil ikke kommentere konkrete sager

DR Nyheders nyhedsdirektør Sandy French har ikke nogen kommentarer til de konkrete sager i brevet, men siger til avisen, at det har sat refleksioner i gang.

- Vi har meget klare retningslinjer og spørger i trivselsmålinger ind til krænkende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed. Men ledelsens opgave er at sikre, at retningslinjer og regler bliver til mere end ord på papir, siger hun.

Sagen fra DR er den seneste i rækken om sexisme, efter at studievært Sofie Linde ved årets 'ZULU Comedy Galla' fortalte, hvordan hun til en julefrokost på Danmarks Radio for 12 år siden blev antastet af en mandlig ’tv-kanon’, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob.

Siden har over over 1600 kvinder i mediebranchen skrevet under på en støtteerklæring.

Debatten om sexisme har fået TV 2 til at holde stormøde, hvor medarbejdere kunne stille spørgsmål til ledelsen.

Også på Christiansborg vil Folketingets Præsidium nu tage emnet op, efter at De Radikales Samira Nawa har påpeget, at der også finder sexisme sted i og omkring Folketinget.