Danmarks største CO2-udleder skal reducere med 660.000 ton

Der er brug for virksomheder som Aalborg Portland i grøn omstilling, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Regeringen indgår onsdag en samarbejdsaftale med Danmarks største enkeltudleder af CO2, Aalborg Portland.

Med aftalen forpligter cementproducenten sig til at reducere sin CO2-udledning med 660.000 ton frem mod 2030 samt til senere reduktioner.

- Aalborg Portland viser her et markant samfundsansvar. Det er fantastisk positivt, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

- Verden får også brug for cement i fremtiden. Løsningen er derfor ikke - som nogle måske ønsker sig - at gøre livet så surt som muligt for virksomheder som Aalborg Portland, så de flytter deres produktion til andre lande.

- Det handler tværtimod om at gøre produktionen grøn og beholde den her i Danmark. Vi har i Danmark en række store virksomheder, der både er meget konkurrenceudsat og har produktionsprocesser, der udleder meget CO2.

- Derfor håber jeg, denne samarbejdsaftale kan bane vejen for flere aftaler om konkret klimahandling med andre virksomheder, siger Dan Jørgensen.

Danmark skal være CO2- neutral i 2050

Ifølge pressemeddelelsen svarer reduktionen på 660.000 ton CO2 til at fjerne 250.000 biler fra vejene i Danmark, eller at CO2-udledningen fra omkring 70.000 danskere fjernes.

Et stort flertal i Folketinget satte med klimaloven sidste år et mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

Danmark skal efter planen være CO2-neutralt i 2050.

I pressemeddelelsen fremgår det, at samarbejdsaftalen mellem regeringen og Aalborg Portland skal ses som en slags skabelon for fremtidige samarbejder mellem regeringen og andre store danske CO2-udledere.

Aalborg Portland vil blandt andet gå efter at udfase fossile brændsler, lave energieffektivisering og CO2-fangst og forøge brugen af alternative eller CO2-neutrale brændsler.

Derudover vil virksomheden lave grønne cementprodukter og levere CO2-neutral fjernvarme til over 75.000 husstande.