Samfund

Frank Jensen vil forbyde salg af alkohol efter 20 i visse zoner

Frank Jensen mener, at fester i Københavns gader har taget overhånd.  Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Derudover skal kommunale medarbejdere kunne uddele bøder til dem, der larmer og sviner i København.

Over sommeren har det københavnske natteliv tiltrukket sig en del negativ opmærksomhed. Der har været utallige klager over larmende unge med soundbokse, svineri i gaden, og de såkaldte piratfester har vakt harme.

Kort sagt: Politiet har haft travlt.

Det vil Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), nu til livs.

- Generne fra nattelivet i København i bestemte områder af byen, især i Indre By, er blevet alt for store - med mere larm, mange fulde mennesker i gaden og helt uacceptable voldsepisoder. Festen i gaden har simpelthen taget overhånd, lyder det fra Frank Jensen i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Restriktioner på nattelivet

Det skal blandt andet være forbudt for detailhandelen at sælge alkohol efter klokken 20 i byens partyzoner, står der i meddelelsen.

Konkret betyder det, at det ikke længere vil være muligt at købe alkohol i kiosker og butikker om aftenen og natten. Det vil dog stadig være muligt på eksempelvis barer og restauranter. Sådan var reglerne også før lukkeloven i 2005.

Udover et forbud mod salg af alkohol efter klokken 20 skal kommunale medarbejdere som støjvagter og parkmedarbejdere kunne udskrive bøder til dem, der larmer og sviner i byen.

Det kan for eksempel være, når der bliver smidt affald i byens parker og byrum, eller når der bliver spillet høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt.

I dag er det alene politiet, der kan udskrive bøder, hvis nogle overtræder reglerne. De nye beføjelser vil være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.

Selvom der har været ekstra fokus på gener i det københavnske natteliv denne sommer på grund af corona, er det ikke et ukendt problem. Ifølge Frank Jensen har der i årevis været udfordringer med vold, larm og affald i København.

Derfor lægger Københavns Kommune op til, at restriktionerne skal være permanente.

Tiltag er allerede iværksat

Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag for at mindske nattelivets gener.

Blandt andet er der indsat vagter i nattelivet, som tager sig af støj fra barer og restauranter, og gadeplansmedarbejdere som holder til ved hotspots i byen. Derudover er der et tæt samarbejde med Københavns Politi, som fast patruljerer i Indre By i weekenden.

Desuden har Københavns Kommune afsat 900.000 kroner ekstra til oprydning og rengøring af gaderne efter weekendernes festligheder.

Skeptisk overfor forslaget

I brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd er direktør John Wagner skeptisk over for del del af Frank Jensens forslag, der omhandler forbud mod salg af alkohol efter klokken 20.

- Det virkede ikke i 2005 og blev nærmest omgået systematisk. Så jeg spørger mig selv, om det er Frank Jensen, der skal tage rundt i sidegadekiosker på Vesterbro og Nørrebro og påse, om der sælges øl, vin og spiritus efter klokken 20, siger John Wagner til Ritzau.

Han peger desuden på en anden utilsigtet konsekvens, hvis et eventuelt forbud alligevel skulle vise sig at blive overholdt:

- Så flytter man festerne lidt uden for byen, og så er man lige vidt, siger John Wagner.

Mandag gav Frank Jensen foreslagene videre til justitsminister Nick Hækkerup.

Ministeren skriver i en kommentar, at han "sætter pris" på overborgmesterens idéer.

- Det tager vi med i vores videre arbejde med at gøre op med den adfærd, der skaber utryghed i det offentlige rum, skriver Nick Hækkerup.