Samfund

Tre slipper for bøde på Islands Brygge

Betjentene, som stoppede de tiltalte, er blevet afhørt.

Tre personer slipper for at betale bøder på 2500 kroner for at bryde opholdsforbud på Islands Brygge 26. april.

Det har Københavns Byret afgjort. Det oplyser byretten til Ritzau.

I de tre konkrete tilfælde blev der udstedt bøder for ophold på Islands Brygge 26. april klokken 9.05, klokken 15.35 og 18.30.

De tiltalte erkendte, at de havde været til stede på Islands Brygge, men de nægtede sig skyldige, da de ikke var bekendt med opholdsforbuddet hverken via tilstrækkelig tydelig skiltning eller på anden måde.

Ikke nærmere oplysninger om skilte

Retten lagde til grund, at der 25. april 2020 om aftenen af politiet blev opsat 50 skilte i A3-format og 50 skilte i A4-format om opholdsforbuddet forskellige steder i området, men at der ikke forelå nærmere oplysninger om, hvor i området de var sat op, eller om alle skilte fortsat var til stede 26. april 2020.

Efter afhøringer af de betjente, der havde stoppet de tiltalte, var der 26. april 2020 fortsat skiltet om opholdsforbuddet, dog uden at det nærmere blev præciseret, hvor disse skilte var, hvor mange skilte der var, eller hvilken størrelse de var i.

Der var af de tiltalte forevist fotos og en video af nogle af de skilte, som de efterfølgende havde bemærket. Retten lagde ved afgørelsen vægt på, at der ikke forelå oplysninger om, hvorvidt opholdsforbuddet af 25. april 2020 havde været omtalt i medierne og i givet fald på hvilke tidspunkter.

Retten lagde derudover vægt på, at der ikke var ført det fornødne bevis for, at de tiltalte kunne eller burde kunne se de opsatte skilte om opholdsforbuddet eller på anden måde burde have været bekendt med det opholdsforbud, som var blevet besluttet dagen før og havde virkning fra 25. april klokken 21.

Lidt i chok

En af dem, der var i retten, er 28-årige Laura. Hun fik en bøde sammen med en veninde søndag 26. april omkring klokken 15.30 - dagen efter, forbuddet var trådt i kraft. De havde netop købt kaffe.

- Fordi det var koldt, ville min veninde og jeg egentlig bare lige sætte os over på hjørnet ved havneparken, lukke jakken og lige drikke kaffen, har hun tidligere forklaret til TV 2.

Efter fire-fem minutter kom to betjente og fortalte, at de havde overtrådt opholdsforbuddet, fortæller hun.

- Vi var jo begge lidt i chok, fordi ingen af os var oplyst om det. Og så begynder vi at undersøge lidt, for politimanden refererer til, at det både har været i TV Avisen dagen forinden, og at der er skiltning.

- Det viser sig så, at på den strækning, som vi har krydset, hænger der kun to laminerede A4-skilte, hvor der står "stop" med rødt i midten og "politi" i højre hjørne, har den 28-årige kvinde tidligere fortalt.

Principsag

Men politiets logo var næsten dækket af en strip, forklarede hun. De to veninder kom ikke ind i området fra de sider af zonen, hvor der var større skilte om forbuddet, fortalte hun. Veninden har betalt sin bøde.

I forbindelse med interviewet fortalte Laura, at hun selvfølgelig ville betale bøden, hvis sagen skulle ende der. Hun understregede også, at hun er glad for indsatsen mod coronavirus. Men bødesagen er en principsag for hende.

Varede til 1. maj

Bryder man opholdsforbud, står man som udgangspunkt til en bøde på 2500 kroner.

Forbuddet på Islands Brygge varede til og med 1. maj. Det indebar, at man måtte gå gennem området, men ikke tage ophold. Politiet fortalte dog, at det var tilladt at stå stille, hvis man for eksempel skulle binde sine snørebånd eller vente på havnebussen.