Mette Frederiksen: Sexchikane er magtmisbrug
Sexchikane er uforeneligt med det samfund, som vi i Danmark ønsker at være, mener statsministeren.
Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrer arbejdspladser til at bekæmpe sexchikane.
Men først og fremmest ligger ansvaret hos den person, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går, mener hun.
Det skriver statsministeren i et opslag på det sociale medie Facebook mandag aften.
- Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen, skriver hun og fortsætter:
- Herefter kommer ledelsesansvaret. Og til sidst må den kvinde eller mand, der oplever overgrebet, sige fra. Men det må være i den rækkefølge.
Frederiksen: - Sexchikane er magtmisbrug
Statsministeren indleder sit opslag med at slå fast, at "sexchikane er forkert" og "uforeneligt med det samfund, vi ønsker at være".
Derfor bakker hun op om dem, der inspireret af Sofie Linde har stået frem med deres oplevelser med sexchikane. Og hun bakker op om dem, der har haft de samme oplevelser, men ikke har ønsket at fortælle om dem, lyder det.
- Det gør jeg, fordi sexchikane er magtmisbrug. Fordi det reproducerer gamle magtstrukturer, og fordi det grundlæggende bare er forkert, lyder det fra statsministeren.
Hun opfordrer derfor arbejdspladser og organisationer til at skabe rammer, hvor der er ligeværdige relationer mellem mennesker.
Venstre byder ind
Også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har mandag blandet sig i debatten med et opslag på Instagram.
Han takker først Sofie Linde for at starte en vigtig debat og for at pege på et problem, som vi som samfund skal gøre noget ved.
- Det kræver selvfølgelig, at ledelserne tager ansvar ude på arbejdspladserne, skriver han.
- Men det kræver først og fremmest, at vi andre siger fra. Ikke de, hvis grænser bliver overtrådt, men vi, der fornemmer det uden at skride ind. Det er sådan, vi skaber en kulturforandring.
Støtte til Sofie Linde
Reaktionerne kommer i kølvandet på, at 1615 kvinder fra mediebranchen har skrevet under på et åbent brev til tv-vært Sofie Linde, som sætter fokus på, at der stadig findes sexisme i branchen.
Støttebrevet er skrevet for at bakke Sofie Linde op, efter hun ved årets Zulu Comedy Galla fortalte om en grænseoverskridende oplevelse med sexchikane fra sit arbejdsliv.
Formålet med brevet var ifølge initiativtagerne at flytte fokus fra hvorvidt sexisme findes i mediebranchen, til hvad man kan gøre for at løse problemet.