GO'

Han spurgte om hjælp efter fødslen: - Held og lykke, prøv at kontakte din læge, lød svaret

5000 mænd rammes hvert år af en fødselsdepression i Danmark, men kun 17 kommuner har et behandlingstilbud til mænd, viser en ny rundringning.

Da Søren Nielsens bror sad med hans nyfødte datter, Ellen, i armene på fødselsstuen, kiggede han ikke på hende - men ned i sin mobiltelefon.

Selvom han netop var blevet far til den lille pige i brorens arme, så kunne han ikke mærke nogen særlig kærlighed:

- Det kunne lige så godt være en andens barn, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Søren Nielsen blev for godt to år siden ramt af en fødselsdepression, da hans datter kom til verden efter en hård fødsel. Han oplevede, hvordan han blev apatisk og havde svært ved at være nærværende.

Men selvom han er en blandt 5000 mænd, som hvert år bliver ramt af en fødselsdepression, så oplevede han, at det var svært at få hjælp.

- Jeg stod i en situation, hvor jeg godt selv kunne råbe op og sige: ”Jeg har brug for noget hjælp!”, og fik at vide: ”Jamen, så gå ud og find noget”, lyder det.

Mens hans kæreste, der efter en hård fødsel fik tilbudt hjælp fra sundhedsplejersken, fik Søren Nielsen at vide: "Jamen, held og lykke, prøv at kontakte din læge", fortæller han.

Søren Nielsen har gået i terapigruppe for mænd med fødselsdepressioner i et år. "Der er sket en kæmpe udvikling i forhold til min kærligheden til hende. Det lyder så banalt, men det er det, jeg faktisk kan mærke, vokser.", fortæller han.

Kun 17 kommuner tilbyder hjælp

Søren Nielsen står ikke alene. I Danmark er det ikke en selvfølge, at man kan få behandling som mand.

En ny rundringning foretaget af Politiken svarer 17 ud af landets 98 kommuner, at de har et behandlingstilbud til mænd, mens 73 kommuner har tilbud til kvinder.

Det er problematisk, mener Torben Pedersen Skovby, der er familieterapeut og hjælper nybagte fædre med fødselsdepressioner.

- Jeg tænker, at det peger på, at vi måske handler meget mere gammeldags, end vi egentlig har viden til, og det, synes jeg, er rimelig ærgerligt for en masse fædre og en masse børn, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Det kunne lige så godt være en andens barn

Søren Nielsen, pædagog

Han oplever, at mange mænd har svært ved at være den far, de gerne ville være:

- Hos rigtig mange nybagte fædre er det utroligt skamfuldt at opleve det her, fordi det ligesom strider mod de her meget stereotype, maskuline idealer om at være ‘Superman’, og kunne klare det hele, lyder det.

Han hører ofte beretninger om, hvordan mange mænd flygter fra hjemmet, isolerer sig på arbejdet og lige pludselig rigtig gerne vil ud og handle ind - for at komme væk.

Hvem har ansvaret?

Tilbage i 2018 nedsatte den tidligere VLAK-regering en arbejdsgruppe, som skulle udforme en national strategi for at sikre bedre behandling af mennesker med fødselsdepressioner. Den nuværende s-regering har valgt, at gruppen, som endnu ikke har fremlagt nogle forslag, skal fortsætte sit arbejde.

Spørger man sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff, er han ikke klar til at investere i behandlingstilbud til mænd med fødselsdepressioner, fortæller han til Politiken.

Han mener, at det er kommunernes ansvar at sikre ligestilling mellem kvinder og mænd i dette tilfælde.

Men til Poltiken svarer specialkonsulent i Kommunernes Landsforening Astrid C. Kanstrup-Jensen følgende:

- Vi er ikke et organ, som sætter standarder for kommunerne. Hvis der er nogen, der skal sige, at kommunerne skal gøre det på en bestemt måde, ligger den i Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen, lyder det.

Torben Pedersen Skovby er familieterapeut og arbejder med terapigrupper for mænd med fødselsdepressioner. "Der er ret mange, der har udfordringer med den vrede, de har", fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Kærligheden blomstrer

Det er nu et år siden, at Søren Nielsen blev en del af en terapigruppe for mænd med fødselsdepressioner.

Det har givet nye perspektiver på faderskabet at høre om andres udfordringer, men terapigruppen har også været en tryghed:

- Det betyder, at man ligesom kan mødes og sige: “Her er jeg”, og man skal ikke have paraderne oppe. Der rum til også at være ked af det eller sige: ”Det her er faktisk supersvært for mig”, fortæller han.

I dag kan Søren Nielsen dog mærke den udvikling, han har gennemgået det seneste år:

- Den fædrefølelse, jeg troede, man skulle mærke, når man gik ud af døren fra hospitalet, som var fuldstændig fraværende, det er den, der blomstrer nu og får lov at vokse, slutter han.

Se hele interviewet med Søren Nielsen og Torben Pedersen Skovby på TV 2 PLAY