Coronavirus

347 nye smittede - og nu er smitten ikke længere begrænset til de unge, siger ekspert

For 10. dag i træk er antallet af nye smittede over 200 personer.

Mandag har vi nu igen rundet 50 indlagte med coronavirus i Danmark, mens 347 flere personer er testet positive. Det viser dagens tal fra Statens Serum Institut.

Det markerer 10. dag i træk med mindst 200 nye tilfælde, og de 50 indlagte er det meste siden 17. juni. Og det er netop stigningen på indlæggelser, der bekymrer mest.

- Selve det, at der er smittede, skal vi selvfølgelig høje øje med. Men det vigtige er at holde et øje på de indlagte og dem, der ligger i respirator. Når vi ser den gå op, som vi har set i noget tid nu, så skal det tages alvorligt, siger Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Når der er flere indlagte, så kan det nemlig kun betyde én ting - at coronavirussen igen har fået fat i risikogruppen.

- Det viser, at smitten ikke længere er begrænset til unge, fastslår Søren Riis Paludan.

Stort udbrud omkring København

Samme melding lød mandag fra Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef i Statens Serum Institut. Hun ser det som uundgåeligt, at smitten vil ramme risikogrupperne, når smittetallene er så høje, som de har været de seneste uger.

- Jo mere smittespredning, jo sværere er det at beskytte de svageste på plejehjemmene og hospitalerne. Derfor er vi nødt til at reagere nu, siger hun.

De stigende smittetal er især koncentreret i hovedstadsområdet, mens der også ses klynger af høje tal i for eksempel Odense og Slagelse. Men især smitten omkring København giver eksperterne sved på panden.

- Hvis vi sammenligner med udbruddet i Aarhus i august, så har det nye udbrud en langt mere diffus karakter. Det gør det meget sværere at inddæmme, siger Søren Riis Paludan.

Kurven kan knække snart - men ikke permanent

Søren Riis Paludan forventer, at tallene snart vil begynde at falde igen, i takt med, at nye retningslinjer og en fornyet opmærksomhed på coronavirussen vil få danskerne til igen at opføre sig mere fornuftigt.

- Mit bud er, at den her kurve vil blive knækket inden for den næste uge eller to, men man skal huske, at virussen ikke er væk, bare fordi vi får den slået ned. Så længe den er her, er der brug for en konstant indsats, siger han.

Med andre ord kan man altså ikke forvente, at coronavirussen vil være ude af vores liv, før en vaccine er færdigudviklet og kan distribueres til så mange danskere, at vi opnår flokimmunitet.

- Der er mange interessante vaccinekandidater i gang, men i bedste fald skal vi hen i andet kvartal af 2021, før en vaccine kan frigives, siger Søren Riis Paludan.

Professor: Det kan gå meget hurtigt

I mellemtiden må vi altså vænne os til et eller andet niveau af restriktioner. I sidste uge blev det annonceret, at barerne i Københavnsområdet og Odense skal gå tilbage til at lukke til midnat, og spørger man en af Danmarks førende eksperter, er det måske ikke nok

- Jeg vil faktisk stille spørgsmål ved, om man overhovedet skal have barerne åbne, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet efter offentliggørelsen af de nye tal mandag.

Der er endnu ikke meldt noget ud om, at politikerne arbejder på nye restriktioner. Men det ville altså ifølge Allan Randrup Thomsen være på sin plads for at bekæmpe smittetal, som han kalder "på et stabilt for højt niveau".

- Nu begynder vi også at se, at antallet af indlæggelser langsomt stiger. Det kan gå meget hurtigt, advarer han.