Presselogen

TV 2-chef efter støttebrev: Vi har haft en ubehagelig sag det seneste år

De involverede er blevet tilbudt psykologhjælp, oplyser TV 2s tillidsmand.

I løbet af den seneste uge har 1615 kvinder skrevet under på, at der i mediebranchen foregår sexisme rettet mod kvinder.

Og det hører ikke kun en svunden tid til. Det fortæller nyhedsdirektør på TV 2 Mikkel Hertz i mediemagasinet 'Presselogen' søndag.

- Jeg ved det. For vi har inden for det seneste år haft en sag, som var ganske ubehagelig, og som handlede om krænkelse af seksuel karakter. Den sag håndterede vi selvfølgelig straks, vi fik kendskab til den, og den pågældende medarbejder er her ikke mere, siger han.

Nyhedsdirektøren henviser til, at der er tale om en personalesag, og vil derfor ikke gå videre ind i sagen, men han fortæller, at det havde stået på over en længere periode, og at der ikke var tale om fysiske overgreb, men digitale krænkelser.

- Ledelsen reagerede straks, vi fik kendskab til sagen, men jeg måtte desværre konstatere, at der var kvinder her på stedet, der alt for længe havde båret rundt på krænkende oplevelser, alene og uden at gå videre med det. Det kan ikke være meningen, og jeg skal sammen med den øvrige ledelse her på stedet gøre alt for, at andre ikke kommer i samme situation, uddyber Mikkel Hertz over for TV 2 søndag.

Også Ekstra Bladet har tidligere oplyst, at de har haft to sager inden for de seneste fem år, ligesom Dagbladet Børsen og Berlingske i søndagens udgave af 'Presselogen' fortalte, at de har haft ”enkelte sager” inden for det seneste årti.

Ville give støtte

Sagen kommer frem, efter at studievært Sofie Linde ved årets 'ZULU Comedy Galla' fortalte, at hun til en julefrokost på Danmarks Radio for 12 år siden blev antastet af en mandlig ’tv-kanon’, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun dyrkede oralsex med ham.

Sofie Linde sagde nej. Og det opfordrede hun særligt unge kvinder i branchen til også at gøre.

Sofie Linde er vært på 'ZULU Comedy Galla' 2020. Video: Ryan Svale Andersen

Flere mediechefer tog afstand til den gamle sag og støttede Sofie Linde i at stå frem. Men samtidig lød det fra flere mediechefer, blandt andet i 'Presselogen' 30. august, at de ikke troede, at den "rådne kultur" fandtes i dag.

Men det gør den, skrev seks TV 2-ansatte efterfølgende i et åbent støttebrev til Sofie Linde, hvori de opfordrede andre kvinder i mediebranchen til at stå frem.

- Det vigtigste for mig er at sige, at jeg tager det meget alvorligt, og hilser det her initiativ velkommen – ligegyldigt hvilket initiativ, man måtte have for at skrive under.

Hvorfor nævnte I så ikke sagen, da kvinderne sagde, at det fortsat eksisterer?

- Dér ville jeg gerne give den rene støtteerklæring. Jeg har hele tiden sagt, at jeg er overbevist om, at det, de beskriver, eksisterer, siger Mikkel Hertz.

Barriere skal fjernes

Mikkel Hertz vil ikke oplyse, hvor mange kvinder den specifikke sag handler om, eller hvordan de har henvendt sig.

- Det vil jeg ikke komme nærmere ind på, især fordi vi har lovet de pågældende kvinder fuld diskretion. Men det siger sig selv, at vi har givet dem alle vores fulde opbakning og tilbudt dem hver især den hjælp, de måtte have behov for.

Hvor mange sager om sexchikane har der været på TV 2 i de snart fem år, du har været nyhedsdirektør?

- Ganske, ganske, ganske få. Og vi tager dem lige alvorligt hver gang, siger Mikkel Hertz.

Men hvis du siger, at nogle kvinder i årevis har oplevet chikane, er det så ikke ensbetydende med, at der er et problem med at stå frem på TV 2, som kvinderne i brevet netop anfægter?

- Jo, desværre. Ét er, at vi har nogle fine regler, der dækker det her i vores personalehåndbog. Og vi har en whistleblowerordning. Men på trods af det er der åbenbart nogle barrierer, og det er dem, som vi skal have fjernet, siger Mikkel Hertz.

Han vil ikke oplyse, hvordan de resterende medarbejdere er blevet informeret om sagen.

Men han fortæller, at ledelsen på TV 2 mandag tager fat på den videre håndtering af sager som denne, og at der bliver ”tale om en kulturændring”.

Tillidsmand: Et wakeup-call

Det bliver en snak, hvor der blandt andet vil blive inddraget medarbejderrepræsentanter. Og det glæder hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten. Han siger, at det ”skriger til himlen”, at kanalerne til at sige fra skal være bedre.

Han kender også til den pågældende sag og håber, at den kan hjælpe TV 2 til at komme videre.

- Det var et wakeup-call for alle, at det havde stået på i så lang en periode. Ikke mindst for os tillidsfolk. At ingen er kommet til os, betyder også, at vi må gribe i egen barm, så vi undgår det fremover, siger Lennart Sten.

De involverede kvinder har haft flere samtaler med tillidsfolkene og er blevet tilbudt psykologhjælp, fortæller Lennart Sten.

- Mit håb er, at vi bliver meget bedre til at sige til og fra. Og at det samtidig er helt okay både at give komplimenter og roser, men også at sige fra, hvis en kollega går over grænsen.

Tillidsfolkene på TV 2 kender for nuværende ikke til flere sager på TV 2.

Der er cirka 550 ansatte i nyhedsafdelingen på TV 2.