Coronavirus

Politiet skærper tonen efter løftet pegefinger – for mange følger den ikke

Efter en tid med stigende smittetal råbte politiet lørdag vagt i gevær.

Generelt var der lidt færre festende i de københavnske gader lørdag aften, end der var aftenen forinden.

Både restauratører og københavnerne får derfor ros for at have lyttet til politiets bekymring lørdag, men fingeren er fortsat løftet, lyder det fra Københavns Politi søndag morgen.

- Når man kigger ned over aftenens sager, så er det svært at se den helt store forskel. Så hvis man tager udgangspunkt i den opfordring, der kom lørdag, så er der stadig for mange, der ikke følger den, siger ledende politiinspektør Peter Dahl til TV 2.

Tidligere søndag fortalte vagtchefen til TV 2, at de overordnet var tilfredse med ansvarligheden. Der bliver lyttet til politiets henvendelser til både restauratører og uge. Og det er politiets officielle opfattelse, lyder det fra Peter Dahl.

Men nattens indsats førte også til tre sigtelser for overtrædelse af restriktionerne. En café og en fastfood-restaurant lukkede ikke ved midnat, og i Københavns Nordhavn blev en arrangør af en piratfest med over 300 deltagere sigtet for både overtrædelse af restaurations- og covid-19-lovgivningen.

- Vi fandt den ene piratfest, men vi fik anmeldelser om flere. Vores generelle opfattelse er, at alle har de gode intentioner først på aftenen, men når promillen går op og antallet af mennesker ophobes, så glemmer de dem, siger Peter Dahl.

Glade politikredse – men flere voldssager

Meldingen kommer, dagen efter at rigspolitichef, Thorkild Fogde, og politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, lørdag udtrykte bekymring over adfærden blandt særligt unge i nattelivet.

Det er første gang i et halvt år, at vi har set så mange voldssager. Nu er vi tilbage til det samme niveau, som vi så før corona

René Ludvig, vagtchef ved Østjyllands Politi

Søndag morgen er meldingen fra tre af landets største politikredse, Fyn, Østjylland og Nordjylland, at billedet er det samme som i København. Mange mennesker på gaden, men der er blevet lyttet til politiet.

Dog har særligt Østjyllands Politi oplevet en tendens, som de ikke har set tidligere i løbet af coronaepidemien:

- Det er faktisk gået rigtig godt. Folk er gode til at holde afstand. Men det er første gang i et halvt år, at vi har set så mange voldssager. Nu er vi tilbage til det samme niveau, som vi så før corona, siger vagtchef René Ludvig.

Et enkelt sted måtte politiet aflevere en påtale for, at der var for mange mennesker, fortæller René Ludvig.

Det har ikke været tilfældet på Fyn eller i Nordjylland, og på baggrund af weekendens begivenheder er det heller ikke en overvejelse at indføre opholdsforbud i den kendte festgade Jomfru Ane Gade i Aalborg, som det tidligere været foreslået, lyder det fra vagtchef Torben Larsen fra Nordjyllands Politi.

- De unge var rigtig gode til at holde afstand. Der har faktisk ikke været så mange dernede, og da restauratørerne lukkede, var de rigtig gode til at komme væk, siger han.

Overvejer restriktioner

Både rigspolitichefen og politidirektøren nævnte lørdag, at der kan komme yderligere restriktioner i nattelivet såsom mundbind, opholdsforbud i festgader og ændringer af åbningstider, hvis ikke de festende danskere retter ind.

- Rigspolitichefen sagde, at politiet ser ”for mange håndtryk, for mange krammere, for mange grupper, for meget tæthed og for lidt ansvarlighed”, og at de har behov for alles hjælp, hvis vi skal holde smitten nede.

- Desværre ser vi lige nu, at smittetrykket er voksende, at smitten spreder sig og dukker op forskellige steder. Vi kan ikke vente med at reagere, for al erfaring viser, at så er det for sent, siger Thorkild Fogde.

Og det kan blive et naturligt skridt, siger Peter Dahl:

- Vi er jo nødt til at stå sammen, hvis vi skal knække den kurve. Alternativet er jo, at man kommer til at se nogle restriktioner, og så bliver det endnu mere kedeligt at være ung, siger han.

Peter Dahl nævner, at det opholdsforbud der torsdag blev oprettet flere steder i Nørrebroparken i København efter gentagende fester har virket med succes.

Danmark har i løbet af de seneste uger registreret et stigende antal smittede. Lørdag blev der med 341 smittede registreret det højeste antal dagligt smittede siden 7. april.

København og hovedstadkommunerne er nogle af de steder i landet, hvor der registreres flest nye smittetilfælde. Det fik i mandags sundhedsmyndighederne til at indføre nye restriktioner i kommunerne.

Det betød blandt andet, at forsamlingsforbuddet blev sat ned fra 100 til 50 personer, og at barer og restauranter igen skulle lukke senest klokken 24 i stedet for klokken 02.