Krænkelser på arbejdet

Yderligere 914 kvinder stiller sig bag Sofie Linde: - Det sker stadig

En lang række kvinder fra mediebranchen har underskrevet støtteerklæring til Sofie Linde om sexisme.

1615 kvinder har skrevet under på støttebrevet til tv-vært Sofie Linde, da der var deadline for at afgive en underskrift lørdag klokken 12.

Torsdag var der 701 underskrifter. Det antal er altså siden steget med 914, oplyser initiativtagerne i en mail.

- Det understreger med al tydelighed, at vores branche har et problem. Nu behøver vi ikke længere tale om, om der er et problem med sexisme i mediebranchen, men hvad der skal gøres for at løse det, siger de seks kvindelige TV 2-journalister, som har skrevet brevet.

Støttebrevet er skrevet for at bakke Sofie Linde op, efter hun ved årets Zulu Comedy Galla delte grænseoverskridende episoder fra sit arbejdsliv.

Initiativtagerne håber, at der mange steder i mediebranchen i den kommende tid vil være styrket fokus på sexisme.

Initiativtagerne er på "én gang overvældede og ærgerlige over, at så mange underskrifter er tikket ind".

Læs de 1615 kvinders støttebrev her:

Kære Sofie Linde

Tak, for at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig.

Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen.

Du har ret. Vi oplevede det også.

Du fortæller, at der stadig er grund til at sige til de yngre generationer, at man godt må sige nej, fordi kulturen stadig findes blandt nogle mænd.

Du har ret. Vi oplever det også.

Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten.

Det skete engang. Det sker stadig.

Mange har afkrævet dig svar på, hvem "den store tv-kanon" er. Du har fra starten insisteret på, at det vil du ikke sige. Fordi det her ikke bare handler om en enkelt mands grænseoverskridende opførsel for 12 år siden.

Du har ret. Debatten må ikke strande der.

Den rækker nemlig langt ud over en enkelt episode og en enkelt person. Det ved vi. Vores ærinde er at flytte debatten væk fra, om det sker og i stedet tale om, at det sker, og hvad vi sammen skal gøre for at stoppe det.

Vi får at vide, at døren altid er åben. At vi skal gå til ledelsen, hvis vi oplever noget grænseoverskridende. Men i den opfordring ligger hele udfordringen – for hvorfor er det egentlig ikke de grænseoverskridende mænd, I taler til? Ansvaret for at stoppe det her ligger i første omgang hos dem, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går.

Og dernæst ligger det hos arbejdspladserne, som skal skabe tydelige rammer, der gør det trygt for en ung kvinde at sige fra og tale højt uden at frygte for sin karriere. Og hos os, der er vidne til noget, og intet siger.

Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser.

Mange tænker desværre stadig, at ’sådan er det bare’ – og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med.

Du har ret, Sofie Linde. Vi skal turde tale højt om den sexisme, der finder sted, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer den til livs.