Coronavirus

Epidemien fødes lige nu af de unge - og det er svært at bryde smittekæderne

Det er i høj grad de unge, som i øjeblikket "føder" coronavirussen med nye smittetilfælde, lyder det fra virolog. Og vi er måske kun ved begyndelsen.

Lørdagens opgørelse over nye smittede med coronavirus var ikke opmuntrende læsning, hvis man gik med planer om at slå sig løs i nattelivet.

Med 341 nye smittetilfælde for det seneste døgn, nåede Danmark det højeste tal siden 7. april, hvor der blev registreret 347 tilfælde.

Udviklingen vækker bekymring hos Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Vi skal ikke holde fester, men holde afstand. Vi skal i virkeligheden ses så lidt som muligt i nattelivet, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Hans udtalelse flugter med politiets meldinger fra et pressemøde lørdag eftermiddag. Her kom rigspolitichef Thorkild Fogde og politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi med en klar appel og en løftet pegefinger til danskerne om at vise mere ansvarlighed.

De store byer batter mest

Det skyldes ikke mindst, at netop hovedstadsområdet aktuelt er ramt af stigende smittetal.

- Det er de store byer, der batter mest og lige nu er København og omegnskommunerne sammen med en anden større dansk by som Odense over den såkaldte observationsgrænse, siger Allan Randrup Thomsen.

I modsætning til tidligere udbrud, hvor det har været muligt at at identificere smittens arnested, som det skete med et slagteri i Ringsted eller ved en begravelse i Aarhus, er billedet af smittespredninger nu mere diffust. Og derfor er det sværere at lave et effektivt punktnedslag, hvis man vil bryde smittekæden.

- Vi har en aldersgruppe omkring de 20 år og lidt opefter, der ser ud til at have bredt smitten iblandt sig. Det er de unge, der "føder" denne epidemi lige nu, siger Allan Randrup Thomsen og peger på, at smitten breder sig fra den yngre aldersgruppe og til de ældre.

Mandag skærpede myndighederne restriktioner i 18 kommuner. Blandt andet ved at sænke forsamlingsforbuddet fra 100 til 50 personer og lukke beværtninger senest klokken 24.

Om det har haft en virkning, er en tand for tidligt at sige, da sygdommen har en inkubationstid på fem dage.

Smittekæder bliver ikke brudt

Men i hvert fald har antallet af indlæggelser generelt været stigende den seneste tid, og det giver fortsat anledning til løftede øjenbryn hos Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

Han peger på, at alene de ti første dage i september var der 77 nye indlæggelser på landsplan.

- Hvis man kigger på det samlede antal nyindlæggelser, får jeg det til 111 i juni, 77 i juli og 122 i august.

Det tyder på, at der er smittekæder, som ikke bliver brudt. Og når det sker, øges risikoen for flere smittetilfælde markant.

- Det betyder, at virus kan leve videre og sprede sig. Og samtidig øger det igen risikoen for, at det er de mest sårbare grupper, der rammes. Man kan godt frygte for, at København lige nu kun er ved begyndelsen, siger Christian Wejse.

Ifølge rigspolitichefen kan det blive nødvendigt med flere restriktioner og foranstaltninger, hvis ikke der meget snart sker en bedring i udviklingen.

- Vi er afhængige af befolkningens hjælp. Selv om vi har mange politifolk på gaden, er det ikke nok, siger Thorkild Fogde.