Coronavirus

Lægehuse bliver væltet af corona-opkald - region beklager

Mange oplever, at man ikke kan bestille tid til en test på coronaprøver.dk, hvis man har lette symptomer. Region meldte noget andet ud i sidste uge.

- Hvor ville det have været dejligt, hvis nogen havde gjort deres hjemmearbejde.

Sådan lyder det fra Linda Vesterby Lisen. Hun er praksismanager i et lægehus i Sorø, der lige nu får så mange opkald fra borgere om coronavirus, at de har svært ved at følge med.

Således fik lægehuset i mandags 1066 opkald. Til sammenligning fik lægehuset på en tilfældig mandag under corona-nedlukningen – 11. maj 2020 – 620 opkald.

På en tilfældig mandag før coronapandemien – 3. februar 2020 - fik lægehuset 372 opkald.

Region ville gøre det lettere at blive testet

Årsagen er en udmelding fra Region Sjælland, mener Linda Vesterby Lisen.

Regionen meldte nemlig i sidste uge ud, at det fra mandag 7. september ville blive nemmere at blive testet for smitte med coronavirus.

Samtidig lød det, at personer med lette symptomer ikke længere skulle have en henvisning fra deres praktiserende læge, sådan som kravet ellers hele tiden har været.

Vi ligger vandret, og alligevel føles det som om, vi ikke gør det godt nok i forhold til vores ”rigtigt syge patienter

Linda Vesterby Lisen på Facebook

Men det er ikke muligt at gå uden om den praktiserende læge på coronaprøver.dk, hvis man samtidig vil hjælpe myndighederne med at deltage i smittesporing. Klikker man ja til deltagelse i smittesporing, kommer der nemlig en boks, hvori det bliver oplyst, at man skal kontakte egen læge, hvis man har lette symptomer.

Altså den stik modsatte melding i forhold til den, som Region Sjælland kom med i sidste uge.

- Når myndigheder kommer med en udmelding, så har man en forventning om, at nogen har tænkt en tanke om, hvordan systemet skal ændres. Nu bliver patienter låst i systemet, når de prøver at bestille en tid og har lette symptomer, siger Linda Vesterby Lisen.

- Udmeldinger har ikke hængt sammen med virkeligheden

Konsekvensen i lægehuset i Sorø er ifølge Linda Vesterby Lisen, at andre syge patienter ikke kan komme igennem til lægen.

- Vi ligger vandret, og alligevel føles det som om, vi ikke gør det godt nok i forhold til vores ”rigtigt syge patienter,” skriver Linda Vesterby Lisen i et opslag på Facebook, hvor hun også har delt sine frustrationer.

I tråden kan man se, at flere andre oplever samme telefonstorm i regionens lægehuse.

Ifølge Linda Vesterby Lisen er det ikke første gang, at udmeldinger fra myndighederne under coronapandemien ikke hænger sammen med virkeligheden.

- Samtidig skal vi hver eneste gang, der er nye udmeldinger, læse om det på Facebook eller se det i nyhederne. Der kommer ikke information ud til lægehusene, siger hun.

Region beklager fejl

Fra koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, lyder det, at man i regionen ikke var opmærksom på, at der på coronaprover.dk var denne spærring i forhold til lette symptomer, når man samtidig sagde ja til deltagelse i smitteopsporing.

- Det var en fejl, og det er beklageligt, siger han til TV 2.

Men han mener samtidig, at de mange opkald til regionens lægehuse ville være blevet foretaget alligevel, fordi flere har symptomer på grund af det stigende antal smittede i samfundet generelt.

Linda Vesterby Lisen er uenig. Hun mener, at mange har ventet til mandag med at bestille tid på grund af regionens udmelding i sidste uge, ligesom mange med lette symptomer måske ikke ville have ladet sig teste, hvis det krævede en henvisning fra lægen.

- Hvis myndighederne havde været lidt mere klar i spyttet - også når det gælder, hvad lette symptomer er - så kunne vi have undgået mange af opkaldene. Og i stedet kunne de rigtig syge patienter være kommet igennem til lægen, siger hun.

Her er problemet

Når man vil bestille tid på coronaprøver.dk, bliver man mødt af en boks, der spørger, om man vil deltage i myndighedernes smittesporing. Taster man ja til deltagelse, bliver man mødt af en ny side, hvor man skal angive den vigtigste årsag til, at man vil have tid til en test.

Her er den første svarmulighed: Jeg har covid-19-ligende symptomer.

Hvis man klikker i den første boks - som mange med lette symptomer naturligt vil gøre - kommer denne boks op:

Og dermed kan man altså ikke bestille tid selv, hvis man deltager i smitteopsporing og har lette covid-19-symptomer.