Krænkelser på arbejdet

Chefen bad om frække billeder - mediebosser erkender, at det kan være svært at gå videre med

Flere kvinder er stået frem med deres historie om sexchikane i dagens udgave af Politiken. Nu reagerer mediechefer på fortællingerne.

Over 700 kvinder har indtil videre skrevet under på en støtteerklæring til tv-værten Sofie Linde, der under Zulu Comedy Galla fortalte om en oplevelse med sexisme i mediebranchen.

I brevet skriver kvinderne blandt andet under på, at det efter deres mening fortsat er noget, der foregår.

I Politiken har flere af underskriverne anonymt givet eksempler på, hvad de har oplevet.

Fortællinger der indeholder grænseoverskridende fysisk berøring, opfordringer om at strippe og lumre beskeder fra chefen om natten.

Chefen bad om frække billeder

En leder på 27 år fortæller anonymt til Politiken om sin ansættelse som studentermedhjælper og senere leder i et mediehus i perioden 2015-2020. Her skrev en ældre mandlig kollega ofte til hende, at han havde en fræk fantasi om hende. Men det stoppede ikke der. Han spurgte, om hun ville sove med ham og dele frække billeder med ham.

Som årene gik, blev de lumre beskeder ikke færre. Og da den 27-årige fik en ny stilling, og den mandlige kollega blev hendes chef, blev beskederne ved med at tikke ind.

- Selv om de upassende beskeder kun kom på sociale medier uden for arbejdstid, var det ubehageligt at have en chef, som jeg vidste ikke så på mig som en højt skattet medarbejder, men som et seksuelt objekt, fortæller hun.

Strip og beskidte tanker

Da en 33-årige kvinde arbejdede sent en aften på en tv-station i 2018, oplevede hun, at en erfaren kollega gik over stregen. Kvinden, der stadig var ny i branchen på det tidspunkt, sagde tak til sin erfarne kollega, for at han gad at blive og hjælpe hende for at blive færdig med et journalistik produkt.

- Han svarede, at jeg kunne takke ham ved at strippe for ham, fortæller hun.

En anden 33-årig kvinde, en radiovært, fortæller om en fest i et mediehus i 2015. Mens hun stod og røg, mødte hun det, som hun betegner som "en stor tv-kanon".

Tv-kanonen tog hårdt fat om hendes hofter, hev hende ind til sig og sagde ifølge hende: "Jeg får beskidte tanker, når du går forbi mig".

Mediechef: Vi har et ansvar

TV 2 har været i kontakt med mediechefer for DR, Radio 4, Ekstra Bladet, Altinget og TV 2.

Her er meldingen klar: Både Sofie Lindes eksempel og de eksempler, som bliver beskrevet i Politiken, er over grænsen.

Derfor opfordrer mediecheferne også kvinder, der oplever krænkende adfærd på deres arbejdsplads, til at gå til deres chef, tillidsmænd eller HR-afdelingen.

- På TV 2 har vi en whistleblowerordning, og vores regler fejler ingenting. Men vi er nødt til at kunne tale om de her ting. For din grænse kan være et sted, og min et andet sted, lyder det fra TV 2s nyhedsdirektør Mikkel Hertz.

På et overordnet plan er chefredaktør på Radio 4, Anne Marie Dohn, enig, men hun peger samtidig på, at ledelsen på arbejdspladserne også kan være en del af problemet.

- Vi har jo ansat cheferne. Så det kan være svært for en ung medarbejder at gå til os. Vi er nødt til at støtte op om de unge medarbejdere.

Også på Ekstra Bladet har man erkendt, at det kan være svært at gå ind på chefredaktør Poul Madsens glashjørnekontor.

- Chefens dør står altid åben hos os, men det kan være et problem, hvis den er lavet af glas, så alle kan se, at man går ind til chefen. Derfor har vi forskellige måder, som man kan gå videre med den her type sager på. Man kan gå til mig, til tillidsmanden og til HR, forklarer han.

Bekymrende og beskæmmende

Det var en åbningsmonolog fra Sofie Linde i forbindelse med Zulu Comedy Galla, som har fået debatten om sexchikane i den danske mediebranche til at blusse op.

I sin monolog fortalte Sofie Linde om en episode til en DR-julefrokost for 12 år siden, hvor hun blev afkrævet et blowjob af en ”stor tv-kanon”, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.

Chefredaktør på Altinget, Lisbeth Knudsen, har selv været en del af DR's ledelse i begyndelsen af 00'erne, og hun er ikke overrasket over Sofie Lindes historie.

- Jeg kan godt genkende den kultur, som Sofie Linde beskrev. Jeg tror, at der var en kritisabel kultur i mediebranchen for 12 år siden, siger hun og tilføjer, at hvis de historier, som nu er kommet frem, viser sig at være sket i 2020, så er det "meget, meget bekymrende og beskæmmende".

Uacceptabel adfærd

I DR understreger Sandy French, at det her er en vigtig sag, og at det ikke er en kultur, som DR vil acceptere.

Der er flere navngivende journalister hos jer i DR, der har skrevet under på det her brev, hvad gør I for at følge op på det her nu?

- Jeg synes, at jeg selv og ledelsen i DR har sagt gennem mange år, at det er en uacceptabel adfærd. Det, der er vigtigt, er, at de her kvinder henvender sig til ledelsen, til HR eller til deres tillidsrepræsentant, så vi kan slå ned på denne her adfærd, siger hun.

På samme spørgsmål svarer TV 2s nyhedsdirektør Mikkel Hertz:

- Vi vil prøve på tværs af huset at identificere, hvordan vi kommer videre med det her problem. Det, der er sort/hvidt, er nemt at håndtere, men det er alt det andet. Det skal vi finde gode løsninger på, siger han.

Syg kultur på Ekstra Bladet

TV 2 har spurgt Mikkel Hertz og Sandy French, hvornår de sidst har haft personalesager af denne art.

Det har de begge afvist at svare på, da de ikke ønsker at gå ind i konkrete personalesager.

Det vil Poul Madsen fra Ekstra Bladet til gengæld gerne svare på. Han fortæller, at de på hans medie har haft to sager inden for de seneste fem år, og at de har forsøgt at handle på det.

- På Ekstra Bladet har der været en syg kultur, og den har vi forsøgt at få gjort noget ved, lyder det fra chefredaktøren.

Hvordan sagerne er blevet løst, vil Poul Madsen dog ikke komme nærmere ind på.