Krænkelser på arbejdet

Værter står frem og fortæller om sexisme i mediebranchen

Radiovært Iben Maria Zeuthen og tv-vært Ditte Haue har på Instagram delt deres historie med sexisme. Niels Christian Vilmann/Niels Ahlmann Olesen/grafik: Nial Nordbjerg / Ritzau Scanpix

- Jo mere vi taler om de her oplevelser, jo mere kan vi blive enige om, hvor grænsen går, siger tv-vært Ditte Haue.

Flere kvinder står nu frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme i mediebranchen.

Det gør de for at bakke op om Sofie Linde, der som vært på Zulu Comedy Galla fortalte, hvordan en ”stor tv-kanon” for 12 år siden truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gav ham oralsex.

Og de gør det for at vise, at Sofie Lindes oplevelse langt fra er enestående. At det ikke kun handler om hende.

Her er to af kvinderne, der nu står frem.

Ditte Haue, tv-vært

Ditte Haue er tidligere vært på Danmarks Radio og i dag studievært på TV 2 Nyhederne.

Det var ti år siden, hun var lige startet som journalistpraktikant, da en ældre kollega forsøgte at få hende med hjem fra en fest. Hun sagde nej. Han sagde:

- Du er sådan en, man godt gider bolle. Det er dit held i den her branche. Du skal bare lære at sige ja. Ellers bliver du aldrig til noget.

Selvom hun sagde fra, sad kollegaens ord fast i hendes hoved længe efter. Og de poppede med det samme op igen, da hun hørte Sofie Lindes historie. Opslaget til Instagram skrev hun med det samme, men hun kunne ikke få sig selv til at trykke publicér.

- Det lyder jo kujonagtigt, men et eller andet sted tror jeg, at jeg frygtede, nogen ville give den indre stemme, der sagde, at jeg selv var ude om det, ret. Det er meget sårbart, siger Ditte Haue til TV 2.

View this post on Instagram

Det her skete for ti år siden. Og selvom jeg sagde fra, sad ordene fra den afviste kollega længe i mit hovede. For -havde han ret? Da jeg senere ud af det blå modtog upassende sms’er om natten fra en redaktør, der “ikke kunne stoppe med at tænke på mig” trods sin kone og børn, forsøgte jeg at glatte ud så godt, jeg kunne, inden vi havde vagt sammen dagen efter. For -måske havde jeg selv lagt op til det? Og da jeg med overbærenhed og smil måtte gentage mit “nej tak, ellers tak” for sjette gang til en ældre kollega, der “lå og tænkte på mig på sin familieferie og hjertens gerne ville hjælpe mig med at blive en bedre journalist over en middag, en brunch eller måske et glas vin”, overbeviste jeg mig selv om, jeg bare misforstod hans intentioner. For -måske ville han bare hjælpe? Det er min oplevelse, at meget har ændret sig i vores branche siden dengang. Man slår hårdt ned på de, der overskrider grænserne for god opførsel. For nu er der en grænse. Døren til chefen er åben. Og man forsøger at komme de brådne kar til livs, når de dukker op. Men de dukker stadig op. For de er der stadig. Og det er ikke de unge, sårbare praktikanters ansvar at ændre det. Eller råbe op om det. Til gengæld har vi, der har fast grund under fødderne i branchen, en forpligtelse. Og den tog du på dig @sofielinde1 Tak for det og for dit mod. Jeg tør, fordi du turde. Og sådan håber jeg, vi sammen kan sprede ringe i vandet, så det her stopper. Fuldstændigt. I alle brancher. Alle steder. #nejtilsexsime

A post shared by Ditte Haue (@frk_haue) on

Men et par dages betænkningstid og andres kvinders historier gav hende modet til at dele sin historie. For hun blev klar over, at sexkrænkelserne stadig er et problem for mange, og derfor føltes det både rigtigt og vigtigt.

- Os, der står et trygt sted, skal tage bladet fra munden som de første og vise, at det her er forkert. Jo mere vi taler om de her oplevelser, jo mere kan vi blive enige om, hvor grænsen går, siger hun.

For Ditte Haue handler det ikke om at udpege konkrete krænkere eller chefer, der har sendt upassende beskeder.

- Jeg tror, at debatten kan vokse sig meget større, hvis vi ikke skal fokusere på de små personager, der har været upassende. De skal ikke løbe med opmærksomheden, for det er de ikke værd. Det her handler om noget større, nemlig en kultur, vi sammen skal ændre, siger hun.

Iben Maria Zeuthen, radiovært

Iben Maria Zeuthen er radiovært og har blandt andet lavet programmer for DR og Radio24Syv.

- Jeg drømmer om dig og mig nøgne på en seng med åbne vinduer og hvide lagner.

Nogenlunde sådan lød en sms, som en chef sendte til Iben Maria Zeuthen i midten af 00’erne, mens hun stod ved siden af sin far og var ved at dække bord i sommerhuset. Det skriver hun i et opslag på Instagram.

View this post on Instagram

Noget lignende sendte en chef på Danmarks radio mig i midten af 0erne i en sms der tikkede ind på min Nokia, mens jeg stod ved siden af min far og vi var ved at dække bord i sommerhuset. Jeg kommer ikke til at fortælle hvem det drejede sig om, for dette skal ikke tænkes som en konkret personalesag. Jeg skriver det for at vise at problemet er generelt, for at vise at ingen skal sige til Sofie Linde at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os. Jeg vendte telefonen væk fra min far for jeg var helt pinlig og undrede mig derefter over hvor manden havde mit nummer fra. Men så kom jeg i tanke om at det stod i DR’s interne arkiver. Jeg gik ikke videre med sagen dengang fordi jeg mest af alt var flov. Beskeden måtte jo bunde i et eller andet jeg havde udstrålet, tænkte jeg. Jeg lavede i 2017 et dagligt program der hed ‘stille før optagelse’ som fulgte meeto-bevægelsen dag for dag. Da energien ebbede ud, forbandede jeg at bevægelsen ikke var nået den danske mediebranche. Nu har vi en enestående mulighed. Ikke nødvendigvis for at oute konkrete personer, men for at sige at det ikke handler om enkelte sager, for at fjerne ansvaret og skylden fra den det går ud over, og for at tale om løsninger og muligheder: hvordan kan arbejdspladserne blive endnu tryggere i fremtiden? Nogle af mine bedste chefer nogensinde hev mig fx ind til et møde hvor de direkte spurgte: har vi nogensinde krænket dig uden at vide det? Til det måtte jeg svare nej. Men hvor var jeg glad for at de spurgte, for det viste at der var en dør åben for den samtale. Jeg vil tilføje at jeg helt generelt langt størstedelen af tiden har følt mig meget respekteret på min arbejdsplads. Men jeg føler et ansvar for at vise at nej, Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie. Den handler om mange andre også. Jeg kommer ikke til at sige mere om denne konkrete sag men føler at jeg har et ansvar for at berette og det har jeg gjort nu 😊

A post shared by Iben Maria Zeuthen (@ibenmgz) on

Radioværten Iben Marie Zeuthen er i dag 35 år. Dengang gik hun ikke videre med sagen, mest af alt fordi hun var flov.

- Beskeden måtte jo bunde i et eller andet, jeg havde udstrålet, tænkte jeg.

Men nu deler hun sin historie. Ikke for at hænge enkeltpersoner ud. Men for at vise, at sagen ikke bare handler om Sofie Linde, men også om mange andre. Derfor fortæller hun heller ikke, hvem chefen var. For det skal ikke tænkes som en konkret personalesag.

- Jeg skriver det for at vise at problemet er generelt, for at vise at ingen skal sige til Sofie Linde, at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os.

Iben Maria Zeuthen ønsker ikke at sige mere i sagen, men har givet TV 2 tilladelse til at citere fra hendes opslag.

Åbent brev fra kvinder i branchen

Når flere kvinder pludselig står frem og fortæller om oplevelser med sexisme i mediebranchen, skyldes det, at seks kvindelige journalister fra TV 2 har taget initiativ til et åbent brev.

Brevet, der efter planen skal trykkes i flere medier i weekenden, er stilet til Sofie Linde, som satte hele bevægelsen igang med sin historie.

- Tak for, at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig, indleder de brevet.

Sofie Linde er kendt som vært på programmer som 'X Factor' og 'Zulu Comedy Galla'.

I denne uge er brevet blevet sendt rundt til kvinder i mediebranchen for at få flest muligt til at skrive under.

Underskriverne har alle i større eller mindre grad i løbet af deres karriere oplevet en sexistisk kultur blandt nogle mænd i mediebranchen, fremgår det af brevet.

Det er upassende bemærkninger om deres udseende eller påklædning. Det er lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om enkelte mænd, man helst skulle undgå til julefrokosten.

- Det skete engang. Det sker stadig, står der i brevet.