Krænkelser på arbejdet

Værter står frem og fortæller om sexisme i mediebranchen

- Jo mere vi taler om de her oplevelser, jo mere kan vi blive enige om, hvor grænsen går, siger tv-vært Ditte Haue.

Flere kvinder står nu frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme i mediebranchen.

Det gør de for at bakke op om Sofie Linde, der som vært på Zulu Comedy Galla fortalte, hvordan en ”stor tv-kanon” for 12 år siden truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gav ham oralsex.

Og de gør det for at vise, at Sofie Lindes oplevelse langt fra er enestående. At det ikke kun handler om hende.

Her er to af kvinderne, der nu står frem.

Ditte Haue, tv-vært

Det var ti år siden, hun var lige startet som journalistpraktikant, da en ældre kollega forsøgte at få hende med hjem fra en fest. Hun sagde nej. Han sagde:

- Du er sådan en, man godt gider bolle. Det er dit held i den her branche. Du skal bare lære at sige ja. Ellers bliver du aldrig til noget.

Selvom hun sagde fra, sad kollegaens ord fast i hendes hoved længe efter. Og de poppede med det samme op igen, da hun hørte Sofie Lindes historie. Opslaget til Instagram skrev hun med det samme, men hun kunne ikke få sig selv til at trykke publicér.

- Det lyder jo kujonagtigt, men et eller andet sted tror jeg, at jeg frygtede, nogen ville give den indre stemme, der sagde, at jeg selv var ude om det, ret. Det er meget sårbart, siger Ditte Haue til TV 2.

Men et par dages betænkningstid og andres kvinders historier gav hende modet til at dele sin historie. For hun blev klar over, at sexkrænkelserne stadig er et problem for mange, og derfor føltes det både rigtigt og vigtigt.

- Os, der står et trygt sted, skal tage bladet fra munden som de første og vise, at det her er forkert. Jo mere vi taler om de her oplevelser, jo mere kan vi blive enige om, hvor grænsen går, siger hun.

For Ditte Haue handler det ikke om at udpege konkrete krænkere eller chefer, der har sendt upassende beskeder.

- Jeg tror, at debatten kan vokse sig meget større, hvis vi ikke skal fokusere på de små personager, der har været upassende. De skal ikke løbe med opmærksomheden, for det er de ikke værd. Det her handler om noget større, nemlig en kultur, vi sammen skal ændre, siger hun.

Iben Maria Zeuthen, radiovært

- Jeg drømmer om dig og mig nøgne på en seng med åbne vinduer og hvide lagner.

Nogenlunde sådan lød en sms, som en chef sendte til Iben Maria Zeuthen i midten af 00’erne, mens hun stod ved siden af sin far og var ved at dække bord i sommerhuset. Det skriver hun i et opslag på Instagram.

Radioværten Iben Marie Zeuthen er i dag 35 år. Dengang gik hun ikke videre med sagen, mest af alt fordi hun var flov.

- Beskeden måtte jo bunde i et eller andet, jeg havde udstrålet, tænkte jeg.

Men nu deler hun sin historie. Ikke for at hænge enkeltpersoner ud. Men for at vise, at sagen ikke bare handler om Sofie Linde, men også om mange andre. Derfor fortæller hun heller ikke, hvem chefen var. For det skal ikke tænkes som en konkret personalesag.

- Jeg skriver det for at vise at problemet er generelt, for at vise at ingen skal sige til Sofie Linde, at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os.

Iben Maria Zeuthen ønsker ikke at sige mere i sagen, men har givet TV 2 tilladelse til at citere fra hendes opslag.

Åbent brev fra kvinder i branchen

Når flere kvinder pludselig står frem og fortæller om oplevelser med sexisme i mediebranchen, skyldes det, at seks kvindelige journalister fra TV 2 har taget initiativ til et åbent brev.

Brevet, der efter planen skal trykkes i flere medier i weekenden, er stilet til Sofie Linde, som satte hele bevægelsen igang med sin historie.

- Tak for, at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig, indleder de brevet.

I denne uge er brevet blevet sendt rundt til kvinder i mediebranchen for at få flest muligt til at skrive under.

Underskriverne har alle i større eller mindre grad i løbet af deres karriere oplevet en sexistisk kultur blandt nogle mænd i mediebranchen, fremgår det af brevet.

Det er upassende bemærkninger om deres udseende eller påklædning. Det er lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om enkelte mænd, man helst skulle undgå til julefrokosten.

- Det skete engang. Det sker stadig, står der i brevet.