Krænkelser på arbejdet

TV 2-ansatte i åbent støttebrev til Sofie Linde: Vi oplever alle sexchikane

Nyhedsdirektør afviser, at der er tale om en generel sexistisk kultur på TV 2, men tager hatten af for initiativet.

- Du har ret. Vi oplever det også.

- Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten.

Sådan lyder det i et åbent støttebrev til Sofie Linde, som seks kvindelige ansatte på TV 2 har skrevet.

Brevet takker Sofie Linde for at have modet til at tale højt om sin oplevelse med sexchikane.

Det gjorde Sofie Linde, da hun som vært for dette års Zulu Comedy Galla fortalte, at hun til en DR-julefrokost for 12 år siden blev afkrævet et blowjob af en ”stor tv-kanon”, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.

Sofie Linde er vært på 'ZULU Comedy Galla' 2020. Video: Ryan Svale Andersen

I brevet opfordres andre kvinder fra mediebranchen til at skrive under og fortælle om deres oplevelser med sexchikane. Det kan være alt fra grænseoverskridende fysisk adfærd til advarsler, man har fået, om enkelte mænd, der har ry for at være nogen, hvis adfærd kan være upassende.

Mange kvinder har indtil videre skrevet under, oplyser initiativtagerne bag brevet, der dog ikke ønsker at udtale sig yderligere på nuværende tidspunkt.

Hverdagssexisme findes stadig

Sofie Linde har ikke ønsket at oplyse, hvem den ”store tv-kanon” er. Det forstår kvinderne bag brevet godt. De mener nemlig, at debatten rækker langt ud over én person og én episode.

Det er bestemt ikke mit indtryk, at TV 2 generelt er præget af en krænkelseskultur

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør for TV 2

Ifølge kvinderne skal debatten flyttes fra at handle om, ”om det sker”, til ”at det sker”, og hvad man kan gøre for at løse problemet.

- Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser, står der i brevet.

- TV 2 er ikke præget af sexchikane

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør for TV 2, hilser initiativet velkommen, men mener ikke, at kulturen på TV 2 er præget af sexchikane.

- Der kan være tilfælde, jeg ikke kender til, men det er bestemt ikke mit indtryk, at TV 2 generelt er præget af en krænkelseskultur, siger han.

Mikkel Hertz synes dog, det er et godt initiativ fra de seks TV 2-kvinder og mener, at de er med til at starte en vigtig debat om åbenhed.

- Den største fejl er, at vi ikke taler om problemerne. Vi skal have gjort noget ved det, hvis kvinder oplever at blive krænket, men ikke føler, at de kan fortælle om det, siger han.

Gå til ledelsen

Mikkel Hertz fortæller, at ansatte på TV 2 altid kan henvende sig til ledelsen, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd fra kollegaer.

I brevet anfægter kvinderne dog netop denne tilgang.

- Vi får at vide, at døren altid er åben. At vi skal gå til ledelsen, hvis vi oplever noget grænseoverskridende. Men i den opfordring ligger hele udfordringen - for hvorfor er det egentlig ikke de grænseoverskridende mænd, I taler til?

Ifølge Mikkel Hertz er det dog ikke muligt at gardere sig imod, at en medarbejder træder ved siden af reglerne. TV 2 kan kun agere på de oplysninger, de får fra kvinderne.

Ud over at kunne gå til ledelsen, er der på TV 2 en whistleblower-ordning, hvor de ansatte anonymt kan fortælle om deres oplevelser.

Ansatte i politik samt medie- og kommunikationsbranchen har desuden mulighed for anonymt at fortælle om deres oplevelser til offentligheden. Det sker efter Everyday Sexism Project Danmark har indgået et samarbejde med mediet POV om at bringe anonyme krænkelseshistorier.

Et problem i flere brancher

Siden MeToo-bølgen startede i 2017 har der været en række eksempler på krænkende adfærd, og det er efterhånden blevet slået fast, at der er tale om mere end enkeltstående tilfælde.

Ifølge en undersøgelse fra 2018 foretaget af Dansk Journalistforbund svarede 10,6 pct. af medlemmer ja til at have været seksuelt krænket inden for de seneste ti år.

Indenfor 12 måneder er det 4,7 procent som tilkendegiver, at de er blevet krænket, viser undersøgelsen.

Selvom det nu er mediebranchen, der bliver sat under lup, er der også problemer med seksuelle krænkelser i andre brancher.

17 procent af de kvindelige medlemmer af HK har oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen. 7 procent oplever det som direkte seksuel chikane. Det viser en undersøgelse fra 2018 foretaget af HK blandt et udsnit af HK's medlemmer.

Også Fagforeningen FOA melder om problemer med sexchikane. 17 procent af deres medlemmer har været udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen, viser en undersøgelse fra 2017.

Brevet fra de seks TV 2-ansatte ventes at blive bragt i flere medier i løbet af weekenden, ligesom det vil blive offentliggjort hvem og hvor mange, der har skrevet under på brevet.