Coronavirus

Nu opfordres du til at registrere dig på barer og restauranter

Jensens Bøfhus opfordrer gæster til at lade sig registrere med navn og telefonnummer.

Flere eksperter mener, det er en god idé at lade sig registrere, når man går på café, restaurant eller ud i nattelivet.

En af dem er Lars Østergaard, ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

- Vi står i en situation med flere smittede. Derfor er det vigtigt med opsporing af smittekæder, og vi kan blive bedre til det, siger Lars Østergaard til TV 2.

Sundhedsmyndighederne opfordrede allerede mandag restauranter, cafeer og lignende til at foretage en frivillig registrering af gæsters navne og kontaktoplysninger.

Oplysningerne bruges til efterfølgende opsporing, hvis en af gæsterne viser sig at være smittet.

Stigning i Odense og hovedstadsområdet

Det er ikke mindst en stigning i smittetallene for Odense og hovedstadsregionen, som har fået myndighederne til at skærpe opmærksomheden. Ikke mindst i restaurations- og nattelivet.

- Når der er markant stigende tal, er det jo udtryk for en smitteopsporing, der ikke fungerer. Der er grund til at brede nettet ud og få fat i flere kontakter, når eller hvis en person testes positiv, siger Christian Wejse, som er speciallæge i infektionssygdomme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skærpede på et pressemøde mandag coronarestriktioner i 18 kommuner.

Blandt andet blev forsamlingsforbuddet sænket fra 100 til 50, mens barer og restauranter blev beordret at lukke klokken 24 og ikke klokken 02.

Restauranter har taget opfordring til sig

Nogle restauranter har allerede taget ministerens opfordring til sig.

Fra næste uge begynder restaurantkæden Bone’s at registrere kundernes kontaktoplysninger i sine 25 restauranter. Jensens Bøfhus er begyndt at registrere, oplyser kædens administrerende direktør Anders Nikolaisen til TV 2.

Det skal blandt andet være frivilligt for den enkelte gæst, om vedkommende vil lade sig registrere, og der må ikke være nogen ulempe for gæsten ved at undlade at gøre det.

Spørgsmålet er, om en registrering af gæster kolliderer med reglerne for databeskyttelse, herunder den såkaldte GDPR-lovgivning. Men det afviser kontorchef Frederik Viksøe Siegumfeldt fra Datatilsynet.

- Hvis restaurationsbranchen med gæster gerne vil det her, så er det ikke os fra Datatilsynet, som kommer og råber op. Det baserer sig på et frivillighedsprincip, siger han til TV 2.

Ifølge Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er det vigtigt, at data bliver behandlet korrekt.

- De skal signalere et klart og tydeligt formål med den her behandling, og de må ikke bruge de indsamlede oplysninger til eksempelvis markedsføring, siger han.

Anders Nikolaisen understreger, at Jensens Bøfhus kun vil bruge informationerne til formålet med at opspore eventuelt smittede.

- Udgangspunktet er, at det er et samfundsansvar vi tager på os. Så ville det være fjollet at gøre alt muligt andet med det, siger han.

Gæster har taget fint imod

På Bekkers Kaffebar i Tune har indehaver Niclas Bekker Poulsen, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Greve, selv måttet gå i karantæne efter en positiv coronatest. Men på hans kaffebar har gæsterne siden august kunnet registrere sig.

- Det har ikke været besværligt. Der ligger en seddel med fire små ting, man skal skrive, og dem gemmer vi en måneds tid. Vores gæster har taget fint imod det, siger Niclas Bekker Poulsen til TV 2.

Torsdag registrerede Statens Serum Institut 317 nye tilfælde af coronavirus, og det er det højeste antal på ét døgn i de seneste fem måneder.

Seks råd ved registrering

Det her skal du være opmærksom på ved registrering:

  1. Det er frivilligt og helt op til dig som gæst, om du vil registrere dig
  2. Det er op til restauranten eller baren at oplyse om hvad der registreres og hvor længe det opbevares
  3. Du skal normalt kun oplyse navn, kontaktoplysning og tidsrum for besøg i restaurationen
  4. Vær sikker på, at oplysningerne behandles fortroligt
  5. Oplysninger må kun bruges til smitteopsporing, ikke til markedsføring fremover
  6. Restaurationen skal løbende slette oplysninger, når de ikke længere har relevans.