Mette F. forklarer, hvorfor hun ikke vil forbyde omskæring

SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de går ind for et forbud.

Regeringen - som udgøres af Socialdemokratiet - meldte torsdag ud, at den ikke vil støtte et forbud mod omskæring af drengebørn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at hun ikke selv er tilhænger af omskæring, men at Danmark har givet et løfte til jøderne efter Anden Verdenskrig om, at Danmark skal være et land for dem.

- Rigtig mange jøder finder det ikke foreneligt at leve i et land, hvor der er et forbud mod omskæring. Jeg mener simpelthen ikke, at vi kan træffe en beslutning, hvor vi derved ikke lever op til det løfte, vi gav. Nemlig, at de danske jøder fortsat skal være en del af Danmark, siger hun til TV 2.

Debatten om omskæring er blusset op de seneste uger, efter flere lægefaglige organisationer løbende har trukket sig fra en arbejdsgruppe, som skal udarbejde en ny vejledning for ikke-medicinsk omskæring.

Samtidig har løsgænger og medstifter af partiet Fremad, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, fremsat et såkaldt beslutningsforslag i Folketinget om at indføre et forbud mod omskæring af drengebørn.

Flere partier er for et forbud

SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de går ind for et forbud.

Venstre er ligesom Socialdemokratiet imod et forbud.

Mette Frederiksen begrunder blandt andet sit standpunkt med de problemer, der ifølge hende er med antisemitisme i Danmark.

- Vi har stadig et problem med, at jøder ikke kan leve i fred. Ansvaret med at løse opgaven med den historiske arv, som i mine øjne stadig skal tynge os, gør, at jeg ikke kan anbefale et forbud, siger hun.

Der er traditioner, der stammer fra Afrika, hvor man stadig skærer børn i huden i ansigtet for at lave stammekendetegn. Der er tale om stammefolk, der har været koloniseret, slavegjort og undertrykt af europæere. Må de så også have lov til at udføre de ritualer herhjemme?

- Næ. Det skal de da overhovedet ikke. Her taler du om mennesker, der ikke er en del af det danske samfund.

Så afrikanere, der stammer fra den kultur, de er ikke en del af det danske samfund?

- Nu taler du om nogle ritualer, der ikke foregår i Danmark. Jeg taler om danske jøder. Jeg taler om det faktum, at både danske og europæiske jøder stadigvæk oplever at blive forfulgt – også i vores eget samfund, siger Mette Frederiksen.

Er der andre folkeslag, der har opnået en lignende særstatus gennem historiske overgreb, så de har ret til at skære legemsdele af børn?

- Du vælger at betone det med de ord, som du synes, er de rette. Jeg er ikke sikker på, at den her debat egner sig til den meget hårde tone, som jeg også kan se på de sociale medier.

- Selvfølgelig er det et fuldstændig rimeligt krav at stille, at det her ritual skal foregå på en ordentlig måde. Men vi skal passe på med at betragte enhver diskussion som en enkeltsag.

Hvis der kommer nogen til dig og siger, at de er blevet omskåret, og det er de utroligt kede af. Hvad er dit svar til dem?

- Jeg forsøger altid at give et nuanceret og ordentligt svar. Jeg ved godt, at mange mennesker er imod omskæring – også nogle af dem, der har været udsat for det.

- Men vi har en jødedom – en af de mest truede religioner overhovedet – og rigtig mange danske jøder er af den klare overbevisning, at et forbud vil betyde, at de ikke længere kan se sig selv som en del af vores samfund. Den beslutning mener jeg ikke, vi kan træffe, siger Mette Frederiksen.