Samfund

Danmarks grønne klimaregnskab i rødt - meget, meget bekymrende, siger ekspert

Regeringen og danskerne bør indstille sig på, at en grøn klimaomstilling kommer til at koste, lyder det fra flere eksperter.

Der er røde tal i Danmarks grønne klimaregnskab - for der mangler omkring 15 millioner tons CO2.

Det viser en opgørelse af tal fra Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Eldrup-kommissionen, som TV 2 har lavet på baggrund af en artikel fra Information.

Kort fortalt ser klimaregnskabet sådan her ud:

  • Danmark skal reducere CO2-udledningen med 20 millioner ton i 2030, hvilket svarer til 70 procents reduktion i forhold til niveauet i år 1990.
  • Indtil videre er der kun fundet 4,51 millioner ton.
  • Det vil sige, at der mangler 15 millioner ton CO2 for at nå i mål.

Ærgerligt og problematisk

At der stadig skal findes så store mængder drivhusgasser på nuværende tidspunkt er et problem, lyder det fra professor i klimaforandringer Sebastian Mernild, der er administrerende direktør for det norske klimaforskningscenter Nansen Center og professor i glaciologi.

- Det er meget, meget bekymrende, ærgerligt og problematisk, at regeringen ikke er kommet bedre fra start med reduktionerne. Det grønne pust fra valget er falmet hurtigt. Jeg tror ikke, at vi kan nå i mål med de 70 procent, som tingene er lige nu, lyder det.

Klimaekspert fra Teknologirådet Søren Gram stemmer i:

- Vi er ikke nået ret langt i forhold til, hvor vi burde være, siger han.

Ifølge Søren Gram og Sebastian Mernild er det problematisk, at regeringen ikke er nået længere med det samlede CO2-regnskab, fordi den indtil nu har kigget på de lette klimaløsninger, som for eksempel flere elbiler.

- Det er bekymrende, at regeringen allerede nu slider i det med de nemme løsninger, lyder det fra Sebastian Mernild.

I Information beskriver klimajournalist Jørgen Steen Nielsen situationen sådan her:

- Det er katastrofalt.

Jørgensen: - Der sker virkelig noget

Helt så dystert ser klimaminister Dan Jørgensen ikke på situationen. I et skriftligt svar til TV 2 udtrykker han tilfredshed med, at regeringen er nået frem til CO2-reduktion på 4,51 millioner ton.

Samtidig fremhæver han, at der i løbet af efteråret vil være forhandlinger omkring udledninger fra landbruget transportsektoren og en grøn skattereform.

- Så der sker virkelig noget. Samtidig har vi sammen med brede flertal i Folketinget taget beslutninger, der ikke på papiret giver reduktioner nu og her, men som lægger sporene til fremtidige reduktioner inden 2030. Vi har altså taget et stort skridt. Når det er sagt, venter der stadig mange vigtige beslutninger, før vi er i mål, lyder det i hans svar.

Vil ikke betale ekstraudgift

Alllerede i mandags, på dagen hvor Eldrup-kommissionen fremlagde sine anbefalinger, slog skatteminister Morten Bødskov (S) fast, at regeringen ikke var klar til at betale den ekstraudgift, som 750.000 elbiler vil koste.

- Det er ikke Socialdemokratiets udgangspunkt. Når man tager fra råderummet, tager man fra velfærden - sundhed, uddannelse, børnepasning, sagde han til Avisen Danmark.

- Helt galt

Men hvis Danmark skal nå i mål med de 70 procents reduktion af drivhusgasserne, kommer det til at koste, og det bør både politikere og borgere indstille sig på, lyder det fra både Sebastian Mernild og Søren Gram.

- Det er helt galt, at det ikke på må koste noget. Den der tankegang om, at vi skal lave en grøn omstilling, som ikke kan mærkes på pengepungen, den kan man lige så godt glemme. Den præmis har regeringen ikke rigtig slugt endnu, siger Søren Gram.

Også Kirsten Halsnæs, professor ved DTU, mener, at vi bør se på nye måder at finansiere de danske klimatiltag.

Hun peger på, at man kan overveje at lave hele skattesystemet om eller indføre nye former for afgifter på alt fra cigaretter, alkohol til CO2.

- Vi vil ikke kunne finde andre sektorer, der kan reducere meget mere end dem, man allerede har fundet. Derfor kunne det være en ide at se på, hvordan hele skattesystemet er indrettet. Det kunne være, man kunne gøre tingene anderledes, end man gør i dag, siger hun til TV 2.

Nej til CO2-afgifter

I marts anbefalede Klimarådet en afgiftsreform, der ville gøre eksempelvis oksekød, flyrejser og andre klimabelastende aktiviteter markant dyrere.

Klimarådet anbefalede en afgift til erhvervslivet, der frem til 2030 skulle stige til 1500 kroner per ton. Dog med mulighed for at kompensere konkurrenceudsatte virksomheder i form af bundfradrag for at tage højde for kulstoflækage.

Men ideen om en CO2-afgift afviste klimaminister Dan Jørgensen pure i maj.

- Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår, sagde Dan Jørgensen til Børsen.

TV 2 ville gerne have forholdt Dan Jørgensen eksperternes kritik af regeringens finansiering af klimaindsatsen, men Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets presseafdeling skriver i en mail til TV 2, at den type spørgsmål nu skal besvares af Skatteministeriet.

Skatteminister Morten Bødskovs pointe er bragt tidligere i artiklen.