Coronavirus

TV 2-journalist ville undersøge, om det var muligt at blive testet uden tidsbestilling

Nogle lader sig teste uden grund, og det belaster testkapaciteten i Danmark, lyder det fra myndighederne.

Over 30.000 danskere testes hver dag for smitte med coronavirus, men mange danskere må samtidig vente i flere dage med at blive testet, fordi der ikke er ledige tider.

Onsdag formiddag besøgte en TV 2-journalist imidlertid testcentret i Fælledparken i centrum af København, og uden tidsbestilling og symptomer blev han testet for covid-19 ved at spørge personalet i teltet.

Det er ikke intentionen, men ingen skal have en skideballe.

Sådan lyder det fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sofie Hæstorp-Andersen (S).

- Vi gør det så godt, vi kan, og nogle gange møder vi folk, der ikke har hørt om det at bestille tid. Og i stedet for at de skal tage hjem, tager vi dem ind alligevel. Det er jeg egentlig godt tilfreds med, men jeg vil også sige, at det ikke skal misbruges, siger hun.

De 18 testcentre i de hvide telte rundt om i Danmark drives af Danske Regioner og Statens Serum Institut.

I teltene testes borgere uden symptomer for, om de alligevel skulle være smittet.

Folk tester uden grund

TV 2s journalist ville undersøge, om det var muligt at komme til uden tidsbestilling.

Og da han ved teltet fortalte, at han ikke havde en tid, sagde den pågældende sundhedsmedarbejder, at det ikke var muligt at få en test.

Jeg vil opfordre til, at man bruger sin sunde fornuft

Sofie Hæstorp-Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Men da der ikke var så travlt, kunne han alligevel komme til, lød det.

Men testene er til dem, der har behov for det, og man skal hverken gå forbi, fordi man er i nabolaget, eller fordi man ikke er blevet testet i et par dage, siger Sofie Hæstorp-Andersen:

- Jeg vil opfordre til, at man bruger sin sunde fornuft. Vi vil gerne reservere tiden til dem, der har nære pårørende, der er syge eller dem, der er bekymrede for smitte. Derfor er det vigtigt, at vi andre bruger vores sunde fornuft og giver plads, siger hun.

Testene er til dem, der har behov for det, og man skal hverken gå forbi, fordi man er i nabolaget eller fordi, at man ikke er blevet testet et par dage, siger Sofie Hæstorp-Andersen.

Samme melding kom fra sundhedsministeren på et pressemøde 21. august. Her fortalte han, at han var bekendt med, at nogle borgere lod sig teste ofte. Og nogle gange uden grund.

Men man skal kun lade sig teste, hvis man er syg, har mistanke om, at man kan være smittet, eller hvis man skal være i selskab med sårbare personer, der ikke kan tåle at blive smittet med virussen, lød det fra ministeren:

- Hvis man er rask og ikke har grund til at tro, at man er syg, er der ingen grund til at lade sig teste, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Testning får kritik af PLO

Også formand for Praktiserende Lægers Organisation Christian Freitag gav i den anledning udtryk for, at for mange raske lod sig teste og dermed belaster testkapaciteten i Danmark.

Og lægeformanden er ikke tilhænger af, at nogle borgere ”har lagt det i rutiner” at blive testet. Ifølge PLO bør der ligge en faglig begrundelse bag.

- Jeg vil gerne udfordre ambitionen om, at jo flere jo bedre. Vi er ikke vant til at have mål for, hvor mange vi skal undersøge for et eller andet, vi er vant til, at det er en faglig vurdering, der afgør, om folk skal testes eller ej, sagde han med opfordring til, at regeringen genovervejede testsystemet.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Samme holdning har han i dag. Alligevel har Folketingets covid-19-følgegruppe onsdag besluttet at øge testkapaciteten i København, så endnu flere kan testes.

Åbner ikke for test fra gaden

Men det betyder ikke, at der åbnes for alle, der kommer ind fra gaden, forsikrer Sofie Hæstorp-Andersen. Det vil fortsat kræve tidsbestilling. For ifølge regionsrådsformanden vil der være tidspunkter på døgnet, hvor køen til test vil være lang, mens den andre steder ikke vil være det, hvis man giver fri adgang.

Det er ikke acceptabel brug af ressourcerne

Sofie Hæstorp-Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Det har man blandt andet oplevet ved Københavns Lufthavn:

- Og det er ikke acceptabel brug af ressourcerne. Det er derfor, at det nødvendigt at bestille tid, så man fordeler ressourcerne over hele døgnet, og ingen oplever kø, siger hun.

Beslutningen om at øge testkapaciteten i København kommer, fordi ventetiden på en test i blandt andet København og Odense, der har været hårdt ramt af smitte, i øjeblikket er flere dage.

Men da det lever ikke op til regeringen og Folketingets målsætning fra august om, at 80 procent skal have adgang til en test inden for 24 timer, og at svaret skal komme lige så hurtigt, har man valgt at udvide.

Tirsdag blev knap 21.000 danskere testet for coronavirus, og står det til den danske sundhedsminister, skal det tal gerne stige til 50.000 inden uge 42. Mindre end en halv procent af de testede har de seneste uger vist sig at være smittede.

Onsdag er der registreret 251 smittede. Det er det højeste antal på et døgn i fem måneder.