Coronavirus

Tidligere direktør for SSI: Blev jeg inviteret til fest i dag, ville jeg melde afbud

Tidligere SSI-direktør synes ikke, at politikerne er gået kraftigt nok til værks i de nyudstukkede retningslinjer efter smittestigning.

Mange måtte udskyde forårets konfirmationer, runde fødselsdage og andre festligheder, da coronapandemien satte en stopper for det tidligere på året.

Flere arrangementer blev skubbet til efteråret, da håbet var, at smittetallene ville være droslet ned. Men i visse dele af landet har sensommeren givet endnu en stigning i antal smittede – særligt blandt unge mellem 20 og 29 år.

Udviklingen får Niels Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI), til at komme med en klar vurdering:

- Personligt har jeg det sådan, at hvis jeg blev inviteret til en stor fest i dag, meldte jeg afbud, siger han til TV 2.

Det nytter ikke, at de gamle og unge fester side om side

Mandag holdt blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pressemøde om coronasituationen i landet efter stigende smitte i blandt andet Hovedstadsområdet og Odense.

Her blev forsamlingsforbuddet, der dog ikke gælder i private hjem, sænket fra 100 til 50 personer i København, en række omegnskommuner og Odense.

- Lad mig være så klar, som jeg overhovedet kan. Man skal ikke aflyse en konfirmationsfest, et bryllup eller andet. Men man skal sikre sig, at man kan holde festen, så den kan leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, sagde sundhedsministeren på pressemødet.

Men det mener den tidligere direktør for SSI ikke er at gå kraftigt nok til værks, og han fraråder eksempelvis store konfirmationer. Når mange mennesker samles, er risikoen for smitte øget, påpeger han.

- Det kan bringe smitten videre til forældre og bedsteforældre, og sidstnævnte kan bestemt ikke tåle at blive smittet, siger Niels Strandberg Pedersen og tilføjer:

- Det kan ikke nytte noget, at man har gamle moster Oda og bedsteforældre med sammen med en masse unge mennesker.

Split festen op

Den tidligere direktør har et bud på, hvordan man kan markere festlige lejligheder på en mere sikker måde.

- Man kan splitte festen op i delfester og holde mindre selskaber, siger Niels Strandberg Pedersen.

Han synes, at de tiltag, der er taget for at bremse smitten, har været præget af ”berøringsangst” og et ønske om ”at please alle”.

Men det nytter ikke noget i en situation, hvor smitten er forekommet særligt i én gruppe. I dette tilfælde blandt de unge, siger han.

- Hvis jeg var kommet med anbefalinger, havde jeg skærpet dem. Men lad os se, hvordan det går (det næste stykke tid, red.), fordi der er kommet en masse omtale efter de nye smittetal.

I de kommende dage vil Sundhedsstyrelsen gennemgå og opdatere de retningslinjer for coronavirus i Danmark, som blev udsendt før sommerferien.

I den forbindelse vil der onsdag komme nye råd og anbefalinger til blandt andet private arrangementer, lyder fra sundhedsministeren.