Coronavirus

Nye anbefalinger for private fester

Sundhedsstyrelsen har onsdag offentliggjort nye anbefalinger til festarrangører.

Arrangører af private fester bør sørge for, at gæsterne har mulighed for at holde en meters afstand til hinanden.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi antallet af smittede med coronavirus stiger i Danmark.

Desuden anbefales det, at man begrænser antallet af gæster til fester.

- En god tommelfingerregel er, at du ikke skal invitere mere end én gæst per fire kvadratmeter, da god plads gør det lettere at holde afstand. Afstand er det helt afgørende i forhold til at beskytte hinanden mod smitte, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Nye anbefalinger

Styrelsen anbefaler blandt andet folk, der holder fest, at rette sig efter følgende anbefalinger:

  • At begrænse antal af gæster til festen
  • At sørge for en meters afstand mellem gæsterne
  • Øget opmærksomhed på aktiviteter, der kan øge smitterisiko. Eksempelvis fællessang, taler, dans og selskabslege
  • At holde mindst to meters afstand ved sang og taler
  • At erstatte aktiviteter som dans og selskabslege med aktiviteter, hvor der er mindre smitterisiko

Se alle anbefalingerne her.

Bolette Søborg anbefaler, at værter minder deres gæster om anbefalinger, som forebygger smitte. Også selvom det er sent på aftenen.

- Opfordringer om at blive hjemme, hvis man er syg, tydelig markering af afstand på gulvet, hvor der kan være trængsel, håndsprit ved indgangen og ved genstande, som mange rører ved, er alle vigtige tiltag, som kan mindske smittespredning, siger hun i pressemeddelelsen.

Hun peger desuden på, at det er vigtigt at overveje, hvilke aktiviteter, der er til festen.

- Vi ved, at sang og dans øger smitterisikoen, så spørg dig selv, om du kan finde på nogle andre festaktiviteter eller rykke arrangementet udendørs, siger hun.

Opfordrede danskere til at genoverveje festplaner

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede mandag på et pressemøde danskere med planer om at holde fester og sammenkomster i den kommende tid til at overveje, om de overhovedet skal holdes.

- Vi har haft flere udbrud ved fester, hvor en enkelt smittet har smittet flere. Derfor vil jeg endnu engang bede jer overveje, om den fest, man planlægger, skal holdes, eller om den skal udsættes, sagde Magnus Heunicke.

Sundheds- og ældreministeren opfordrer de danskere, der går med festplaner, til at genoverveje, hvorvidt arrangementet skal afholdes eller udsættes.

Senere mandag præciserede han udmeldingen over for TV 2.

- Lad mig være så klar, som jeg overhovedet kan. Man skal ikke aflyse en konfirmationsfest, eller et bryllup eller andet. Men man skal sikre sig, at man kan holde festen, så den kan leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen varsler i samme omgang skærpede anbefalinger om de private fester. Anbefalinger der altså nu er offentliggjort.

Yderligere 251 personer er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark onsdag, oplyser Statens Serum Institut. Yderligere to personer er blevet indlagt. Der er ingen nye dødsfald med covid-19.

Det er det højeste antal registreret smittede på én dag i fem måneder, skriver Ritzau.

Sundhedsstyrelsen påpeger desuden vigtigheden i, at festgæster bliver gjort opmærksom på, hvis en af de øvrige gæster bliver smittet ved festen.

- Derfor bør man som arrangør eller vært sikre sig, at man har kontaktoplysninger på alle deltagere, så man kan kontakte dem eller hjælpe myndighederne med efterfølgende kontaktopsporing, siger Bolette Søborg.