Coronavirus

Højeste antal smittede i fem måneder: - Bekymrende, mener professor

Professor Astrid Iversen forudser en stigning i antallet af indlagte med covid-19 i den kommende periode.

Det seneste døgn er der konstateret 251 nye smittede med coronavirus i Danmark. Antallet af indlagte er nu 30.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er det højeste antal nye smittetilfælde, der er konstateret i fem måneder.

Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved Oxford Universitetet, kalder den seneste udvikling i Danmark for ’bekymrende’.

- Det, vi ser nu, er resultatet af sidste uges smittespredning. Det er virkelig klart bedømt på de her tal, at det var nødvendigt at slå ned mandag, siger hun.

Mandag præsenterede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en række nye restriktioner som følge af udviklingen i smitten med covid-19.

Blandt de nye restriktioner var, at forsamlingsforbuddet blev sænket til 50 fra 100 personer, mens barer og restauranter igen skal lukke klokken 24 - og ikke først klokken 02.

Forudser en stigning i antallet af indlagte

Astrid Iversen siger, at de 30 personer, der er indlagt med covid-19 i Danmark, er et tegn på, hvad der skete for to-tre uger siden.

Ifølge professoren går der i gennemsnit fem dage fra man er smittet, til man får symptomer. Og så er man som regel hjemme en uge, inden man bliver indlagt. Så der går næsten 14 dage fra man bliver smittet, til man bliver indlagt, siger hun.

- Nu ved vi, at antallet af smittede er steget rigtig meget, så derfor kan vi forvente, at vi om to-tre uger vil se en stigning i antallet af indlagte.

Koldt vejr har indflydelse på smitten

Hun forklarer den seneste tid opadgående kurve i forhold til smittede med, at sommeren har været en fredelig periode. Og nu begynder folk at komme hjem fra ferie og starter på uddannelsesinstitutioner eller arbejde.

Hun siger desuden, at de koldere og koldere temperaturer har indflydelse på smitten. Astrid Iversen påpeger, at det er vigtigt, at der bliver reageret nu, mens smittespredningen er relativt lille,

- Udfordringen bliver større, når vi rykker indendørs. Det er ligesom med almindelig forkølelse eller influenza. Det findes hele året, det smitter bare ikke lige så meget om sommeren.

Hun oplyser, at det samme vil gøre sig gældende med coronavirus, som ifølge professoren smitter cirka 19 gange bedre indendørs end udendørs.

- Det gælder hele tiden om at finde en balance mellem at holde smittetrykket nede og få samfundet til at fungere.

Der er i alt konstateret 18.607 smittede i Danmark, mens 628 har mistet livet med covid-19.

Sådan fordeler smitten sig i Danmark: