GO'

Fund af Odin i dametøj og kvinder med våben stiller vikingerne i nyt lys

Forskningen kan være med til at bryde med fordomme, mener forsker og arkæolog.

Da arkæologer i den svenske by Birka åbnede en vikingegrav, konkluderede man, at krigsherren, som lå begravet med hest, økse og sværd havde meget fine og gracile knogler.

I dag ved man bedre.

Måske er det her stærkt kønsopdelte syn, som vi troede var i fortiden, slet ikke virkelighed i vikingernes Skandinavien

Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør, Nationalmuseet

Flere fund har nu fået forskere til at diskutere, om kønsrollerne i vikingetiden var anderledes, end vi har gået og troet indtil nu.

Sådan lyder det fra arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet Jeanette Varberg i ‘Go’ morgen Danmark’:

- Da man testede DNA i knoglerne, var det entydigt en kvinde. Så den her unge krigsherre, som lå i den her grav, var jo så en krigskvinde, eller en bevæbnet kvinde, hvert fald.

Gennem de seneste ti år har danske amatørarkæologer og metaldetektorentusiaster fundet ufattelig mange genstande, som viser kvinder med våben, fortæller Jeanette Varberg.

Derfor har hun sat sig for at se nærmere på vikingetiden i et nyt forskningsprojekt.

- Det er bare enormt interessant at se, om man kan nærme sig den tankeverden for også at få et mere nuanceret billede af, hvordan det var i fortiden. Og det gør jo også, at vi kan spejle vores egen samtid og sige: ”Måske er det her stærkt kønsopdelte syn, som vi troede var i fortiden, slet ikke var virkelighed i vikingernes Skandinavien”, siger Jeanette Varberg.

Odin i dametøj

Den mest markante gud i vikingetiden var Odin, der var den øverste af guderne inden for nordisk mytologi. Derfor findes der mange figurer af netop ham.

Men flere steder skiller han sig ud ved at bære dametøj, fortæller Jeanette Varberg.

- Han var meget optaget af ny viden, og han gik meget langt for at få den viden. I vikingetiden var det kvinderne, som kunne gå ind i sådan et shamanistisk ritual, en seit, hvor man i trance kan se ind i en anden verden, og det ville Odin også. Men for at kunne gøre det, så skulle han have kvindetøj på, lyder det.

På en af figurerne, man har fundet, kan man se et tydeligt overskæg, de to ravne og to ulve, som kendetegner guden, mens han har kjole på.

Men det er ikke kun Odin i kjole, som har gjort forskerne nysgerrige.

Fund, som Odin-figuren, har været med til, at arkæologer har fundet flere kvindegrave eller er begyndt at se anderledes på gamle udgravninger.

I en grav fra England fandt man i 1867 to skålspænder, som hørte til på kvindedragten i vikingetiden, og derudover et sværd. Skelettet er i dag væk, men det får Jeanette Varberg til at undre sig:

- Spørgsmålet er, hvad har vi med at gøre? Er det en mand, som har fået en kjole med, eller en kvinde, der har fået et sværd med.

Vil bryde med fordomme

For Jeanette Varberg handler det om at se verden fra en anderledes vinkel.

Mange af gravene er fundet under victoriatiden, hvor kønsrollerne var meget tydeligt opdelte. Det kan have smittet af på opfattelsen af, om det var mænd eller kvinder, man fandt i gravene, mener hun.

Jeanette Varberg håber derfor, at forskningen kan være med til at give et mere nuanceret indtryk og måske også rykke ved kønsrollerne i nutidens samfund:

- Jeg håber, vi kommer til at bryde med de her fordomme om, hvad en kønsrolle er. Der skal være noget plads til, at man vælger ud fra, hvad man har i hjertet, og ikke hvordan man er skabt, siger hun.

Hele interviewet med Jeanette Varberg i 'Go' morgen Danmark' kan ses på TV 2 PLAY