Dansk ekspert advarer mod del af TikTok

Flere danske børn har allerede set den omdiskuterede video, siger ekspert i børns brug af digitale medier.

Det kinesiske sociale medie TikTok kæmper med at fjerne et videoklip af en mand, der begår selvmord, som lige nu er i omløb på platformen.

Optagelserne er af en 33-årig mand fra USA og blev oprindeligt delt som en live-sending på Facebook, men nu har den også fundet vej til den kinesiske app.

Det skriver BBC.

Det sætter et utrolig stort præg på et menneske og især i et ungt menneske

Eva Fog

Ifølge TikTok har de sorteringsfiltre, der automatisk skal fjerne videoer, der som denne ”viser, promoverer eller glorificerer selvmord”.

- Vi udelukker de konti, der gentagne gange forsøger at uploade klippet, siger en talsmand for TikTok til CNN.

Alligevel er det ikke lykkes mediet at komme optagelserne af amerikaneren til livs.

- Det er sådan noget her, TikTok forsøger at fjerne hurtigst muligt. Men lige nu synes mange brugere, at det er sjovt at uploade videoen igen og igen, siger ekspert i børns brug af digitale medier Eva Fog.

Blandt andet bliver videoen delt, hvor den er klippet sammen med andre optagelser som for eksempel katte- eller dansevideoer. På den måde kan brugerne helt uforberedt blive præsenteret for de voldsomme billeder.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11-04. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at chatte med Livslinjens rådgivere.

Ekspert: - Det er meget voldsomt

TikTok er et socialt medie, der består af korte videoer, og platformen er især populær blandt unge. Brugere skal være 13 år eller ældre, men ligesom flere andre sociale medier tjekkes der ikke op på, om den angivne fødselsdag er korrekt.

Derfor er det ifølge Eva Fog meget problematisk, at optagelserne er i omløb netop der:

- Det er meget voldsomt, som den værste splatterfilm, man kan forestille sig. Det sætter et utrolig stort præg på et menneske og især i et ungt menneske med et rigt følelsesliv, som i forvejen er ved at få styr på sig selv.

Derfor har hun en klar besked til alle de børn og forældre, som frygter, at billederne vil finde vej ind på de unges telefoner gennem den kinesiske app.

- Jeg anbefaler kraftigt lige nu, at man undlader at bruge den afdeling af TikTok, som hedder ’For you’, siger hun.

’For you’ er en funktion, hvor det sociale medie selv foreslår indhold til brugerne. Videoerne her kan komme fra alverdens forskellige brugere, og det er derfor ikke til at kontrollere, hvad man bliver præsenteret for.

Samtidig vil appens algoritmer naturligt fremhæve det indhold, som er populært på platformen, og her kan den omdiskuterede video hurtigt ende.

Nogle bliver forvirret, andre tror ikke på det

Eva Fog fortæller, at hun har været i kontakt med flere danske børn, som har set den omdiskuterede video, mens hun også på sin egen TikTok har advaret mod optagelserne.

Og reaktionerne fra børnene har været meget forskellig, lyder det fra eksperten.

- Nogle er forvirrede og kede af det. Men der er også en gruppe af dem, som siger, at de ikke synes, at det var slemt eller ikke tror på, at det er en ægte video, siger hun.

Derfor anbefaler Eva Fog, at man som forældre starter en dialog med sine børn om de voldsomme optagelser.

Hvis barnet allerede har set videoen, er det ifølge hende vigtigt at spørge ind til, hvilke følelser den vækkede i dem. Er barnet endnu blevet forskånet for billederne, kan man tage en snak om, hvordan de unge vil forholde sig til at få optagelsen præsenteret.

For den er svær at komme udenom, lyder det fra Eva Fog, der understreger, at materialet også findes på både Facebook, i gruppechats, på Instagram og på Twitter.

Facebook fjernede videoen den dag, den blev livestreamet og bruger automatiske filtre i kampen mod kopier af den.

TikTok har nu taget skridt, der gør det sværere at søge indhold med selvskade frem. Søger man for eksempel på "suicide video" blokeres resultaterne, og appen opfordrer til at søge hjælp. Dette er dog ikke tilfældet, hvis man laver søgninger på dansk indeholdende ordet selvmord.