Coronavirus

Fordobling i smittetilfælde den seneste uge

Et stigende antal kommuner er nu over den såkaldte bekymringsgrænse.

Antallet af nye smittetilfælde med covid-19 blev fordoblet i den seneste uge. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i sin ugentlige opdatering på coronasituationen i Danmark.

I den seneste uge, uge 36, blev der registreret i alt 1229 smittede med coronavirus. Ugen forinden blev 609 personer testet positive.

Udviklingen betyder, at kontakttallet i Danmark er steget fra 0,9 til 1,52, som myndighederne offentliggjorde tidligere på dagen.

- Det er en bekymrende udvikling, vi har set i den sidste uge, og det er utroligt vigtigt, at vi får bragt smitten ned, imens vi endnu kan, lyder det fra Tyra Grove Krause, afdelingschef og overlæge på SSI i ugeopdateringen.

I takt med den markante smittestigning er der også blevet indlagt væsentligt flere personer med coronavirus.

Således var der 45 nyindlagte i sidste uge mod blot ni nye indlæggelser ugen før, oplyser SSI.

29 kommuner over smittegrænse

Seruminstituttet hæfter sig ved, at et stigende antal kommuner overskrider bekymringsgrænsen med mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Det er steget fra 21 til 29 af landets kommuner, der nu ligger over grænsen. Heraf har de otte endda så høj en smitteforekomst, at den er på mere end 50 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Det er særligt i Odense og Hovedstadsområdet samt den københavnske vestegn, at der i øjeblikket er høje smittetal. Det førte til, at sundhedsmyndighederne mandag indførte nye restriktioner for 18 kommuner.

I nyhedsbrevet fra SSI fremgår det, at andelen af smittede med anden etnisk herkomst end dansk er højere i København og Vestegnskommunerne end i resten af landet.

Efter dansk herkomst er pakistansk tilhørsforhold nu det mest udbredte. Tidligere har der været et udbrud i det somaliske miljø i Aarhus.

Advarer de unge

Smitten er fortsat mest udtalt blandt de 20 til 29-årige, der de to seneste uger har tegnet sig for 27 procent af alle nye smittetilfælde.

- Selvom yngre personer uden underliggende sygdomme har en meget lille risiko for at få alvorlige komplikationer, er der stadigt meget vi ikke ved om mulige senfølger til covid-19. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at holde smitten nede det kommende vinterhalvår, lyder det fra Tyra Grove Krause.

I alt er der siden coronaepidemiens start nu registreret 18.356 smittetilfælde i Danmark og 628 coronarelaterede dødsfald.