Coronavirus

Fester aflyst efter nye restriktioner - alle er i tvivl, siger arrangør

To eventplanlæggere i København er blevet kimet ned og efterlyser nu klarere retningslinjer om fester fra myndighederne.

Allerede få minutter efter myndighedernes pressemøde mandag begyndte telefonen at ringe hos ejeren af festfirmaet BHG44, Jan Schmidtsdorff - og det fortsatte den med resten af dagen.

Samme dag skulle han planlægge de sidste detaljer med et brudepar, som havde booket bryllup med 80 gæster hos ham i et lokale i Københavns Sydhavn på lørdag.

Men efter pressemødet valgte parret at aflyse og i stedet flytte brylluppet til Roskilde, som ikke er ramt af de nye restriktioner. Mandag sænkede myndighederne forsamlingsforbuddet fra 100 til 50 personer i 18 kommuner, herunder Københavns Kommune.

Og selvom sundhedsministeren samme aften præciserede retningslinjerne og sagde, at "man ikke skal aflyse en konfirmationsfest eller et bryllup eller andet", er der dagen derpå så stor usikkerhed omkring reglerne, at flere danskere har valgt at aflyse deres festplaner.

- Det er med kort varsel, men der er ikke noget for os at gøre, og det er synd for dem, siger Jan Schmidtsdorff tirsdag formiddag til TV 2.

Alle er i tvivl

Selvom Jan Schmidtsdorff har hørt sundhedsministerens budskab om, at folk ikke skal aflyse deres bryllup eller konfirmationsfest, er budskabet alligevel tvetydigt, mener han.

For kunderne ringer og er i tvivl - og det er han også selv. Jan Schmidtsdorff har forståelse for, at myndighederne bliver nødt til at gribe ind, hvis smittetallet stiger. Problemet er bare, at ingen præcis ved, hvad mandagens udmelding betyder, lyder det.

- Hvis du har planlagt et bryllup i weekenden med 70 gæster, skal det så aflyses eller ej? Vi skal kunne vejlede, men det kan vi ikke på baggrund af den her udmelding, siger han.

Mandagens tiltag vækker minder om den første nedlukning i marts, og dengang var der ikke noget hjælp at hente hos en corona-hotline, husker Jan Schmidtsdorff.

- Jeg ved, at der normalt går en dag eller to fra udmeldingen, til at der kommer en vejledning for, hvordan vi skal forholde os. Indtil da er der ingen, der tør sige ja eller nej til noget. Heller ikke mig, siger han.

Mistet omsætning

I lighed med mange andre festarrangører har Jan Schmidtsdorff taget coronaforbehold, som betyder, at han forpligter sig til at betale pengene tilbage til kunden, hvis festen bliver aflyst på grund af nye restriktioner.

Derfor står han nu til at miste 30.000-40.000 kroner i omsætning for weekendens bryllup. Og næste weekend ser ikke bedre ud.

Her har Jan Schmidtsdorff arrangeret en dobbeltkonfirmation med 80-90 gæster. De har nu valgt at se tiden an indtil onsdag morgen, hvor han håber, at myndighederne har en endelig udmelding klar om, hvilke regler der gælder for fester i de 18 berørte kommuner.

Og 26. september havde han udsigt til endnu et bryllup, denne gang med over 60 deltagere. Men den fest trak brudeparret stikket på tirsdag - knap to timer efter myndighedernes pressemøde.

Det er lidt over et år siden, at Jan Schmidtsdorff startede BHG44. I forrige uge fik han 92.000 kroner i tabt omsætning i hjælpepakken. Resten er, som han selv siger, "velvilje fra kreditorer og udlejere".

Konfirmation blev udskudt to gange - nu er den aflyst

Også hos eventbureauet Kælderen 13 i indre København oplever man følger af mandagens udmelding.

De seneste 24 timer er det strømmet ind med mails og telefonopkald til direktør Christoffer Søgaard, lyder det.

Blandt andet en konfirmation, som tidligere er blevet rykket to gange. Denne gang har familien endegyldigt opgivet. Konfirmationen er aflyst. Energien er der ikke mere.

- Folk er i tvivl, og det er vi også, siger han til TV 2.

- Jeg synes, man skal tænke sig om, inden man kommer med sådan en udmelding. Jeg bliver kimet ned og står selv med ubesvarede spørgsmål og usikkerhed. Folk spørger, om det er etisk korrekt at holde fest, og om myndighederne kan lukke den. Det er svært at forholde sig til, når man ikke selv er klar over svaret.

Skar ned i gæstelisten

Nogle kunder har taget sagen i egen hånd. En kunde, som skal afholde firmaarrangement på fredag, besluttede mandag eftermiddag at skære ledsagere fra. Der er nu 30 personer på gæstelisten i stedet for 60.

Men dertil kommer to bryllupper de to kommende weekender med gæstelister på 65 og 75. Ligesom Jan Schmidtsdorff har Christoffer Søgaard aftalt at tale med sine kunder onsdag formiddag, i håb om at myndighederne har et klarere svar til den tid.

Christoffer Søgaard har desuden bedt brudeparret om at skaffe feedback fra gæsterne. Føler de sig overhovedet trygge ved at deltage i et bryllup lige nu?

- Men efter min mening er smittespredningen langt større i supermarkedet eller på en vinbar. Der er mange flere forskellige mennesker. Derimod kommer folk ikke til private fester, hvis de selv har symptomer, siger han.

"Som at pisse i bukserne"

Han har følt sig nødsaget til at tilbyde gæsterne til uden beregning at rykke arrangementet til næste år, hvis de føler sig utrygge ved situationen.

- Men det er som at pisse i bukserne for at holde varmen. For du mangler stadig omsætningen, siger han.

Alene i sommer han har måttet rykke 45 arrangementer.

Indtil videre kan Kælderen 13 dog klare sig ved at skære ned i personalet. Det betyder, at direktøren nu selv står og tømmer lager.

- Jeg kan godt tage det store læs selv og har ikke ondt blod mod nogen. Men man bruger mange flere timer, ressourcer og energi, og økonomien bliver mindre, siger Christoffer Søgaard.