Dagens overblik: Coronavirus rammer Tour de France

16x9
Før tirsdagens etape blev alle ryttere testet negativ for coronavirus - men anderledes så det ud for løbsdirektøren, Christian Prudhomme. Foto: Christophe Petit Tesson / Ritzau Scanpix

Hackere stjæler danske cpr-numre, hjemmearbejde i Danmark vender tilbage, og store skovbrande hærger stadig i Californien.

Godaften på en dag, hvor TV 2 har fået eksklusiv adgang til den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhonovskaja.

Hun er tidligere lærer, mor til to og er nu blevet ansigtet på revolutionen i landet, efter hun har taget kampen op imod præsident Aleksandr Lukasjenko, der bliver kaldt 'Europas sidste diktator'.

Du kan læse hendes historie her, eller se interviewet på TV 2 Play.

Og således kom vi i gang. Velkommen til dagens overblik.

Coronavirus bringer hjemmearbejde tilbage…

(ARKIV)
(ARKIV) Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Flere kommuner og virksomheder sender i disse dage medarbejdere hjem for at arbejde.

Det gælder blandt andet DR og TV 2. Dog har jeg fået lov til at blive på pinden i dag og sørge for overblikket.

Derudover har store virksomheder som Pandora og Rambøll sendt folk hjem fra deres kontorer i hovedstaden - sidstnævnte også i Odense.

Og allerede mandag bad Odense Kommune samtlige administrative medarbejdere om at klargøre hjemmearbejdspladsen. Det løb op i næsten 2000 personer.

Det sker, efter sundhedsmyndighederne på et pressemøde mandag opfordrede ansatte i 18 af de hårdest ramte kommuner landet over til at arbejde hjemmefra.

… og rammer Touren

Løbsdirektør Christian Prudhomme skal være væk i syv dage, efter han er testet positiv for coronavirus.
Løbsdirektør Christian Prudhomme skal være væk i syv dage, efter han er testet positiv for coronavirus. Foto: Valery Hache / Ritzau Scanpix

Det er dog ikke kun i Danmark, coronavirus stadig er på spil.

Tirsdag ramte sygdommen officielt Tour de France på højeste niveau, da løbsdirektøren Christian Prudhomme blev konstateret smittet.

Bedre så det dog ud for cykelløbets egentlige hovedpersoner – rytterne, som mandag alle blev tjekket for coronavirus.

Ingen af dem viste sig at være testet positive, og derfor var alle klar til at cykle afsted på tirsdagens etape – dog med den sportslige leder hos arrangøren ASO, François Lemarchand, som midlertidig direktør.

Hackere stjæler cpr-numre

(Arkivfoto)
(Arkivfoto) Foto: Steve Marcus / Scanpix Denmark

Det er lykkedes it-kriminelle at hacke offentlige computere på landets biblioteker og skaffe sig adgang til danskeres cpr-numre.

Det er blandt andet borgere, som har brugt offentligt tilgængelige computere på biblioteker rundt om i landet, der er i risiko for at være blevet ofre for de langfingrede datatyve.

Udover cpr-numre kan andre data også være blevet stjålet. Derfor opfordrer Kommunernes Landsforening tirsdag til, at du ændrer dit password alle steder, hvis du har brugt de føromtalte computere.

Øget straf for fyrværkeri-angreb

Både i København og flere andre steder i landet måtte politiet rykke ud til anmeldelser om ulovlig brug af fyrværkeri nytårsaften. Billedet her er taget på Nørrebro i København.
Både i København og flere andre steder i landet måtte politiet rykke ud til anmeldelser om ulovlig brug af fyrværkeri nytårsaften. Billedet her er taget på Nørrebro i København. Foto: Presse-fotos.dk

Overgangen fra 2019 til 2020 bød på massevis af fyrværkeri. Men det var ikke det hele, der endte på den sorte nattehimmel.

I de sidste uger af året registrerede Rigspolitiet 250 alvorlige tilfælde med fyrværkeri affyret mod personer. Rundt om i gaderne i Danmark blev det sprængfarlige krudt affyret mod tilfældige på gaden, busser, taxaer såvel som politi og brandvæsen.

Men det skal være slut nu, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), som tirsdag foreslog tre nye initiativer, der skal sætte en stopper for angreb med fyrværkeri og stenkast.

Det skal blandt andet ske ved at lægge en tredjedel oven i strafudmålingen.

Skovbrande hærger i Californien

I alt har otte mennesker mistet livet i brandene de seneste tre uger.
I alt har otte mennesker mistet livet i brandene de seneste tre uger. Foto: Josh Edelson / Ritzau Scanpix

Vi slutter af i USA's mest folkerige delstat, Californien. Her har de huserende skovbrande nemlig spredt sig til et rekordstort område.

Indtil videre har de brændt et område på mere end 8000 kvadratkilometer ned. Det svarer til et areal på størrelse med Sjælland og Lolland tilsammen.

Californien har i løbet af weekenden oplevet enormt høje temperaturer. Det har kun forværret den i forvejen høje brandfare i delstaten, hvor størstedelen af brandene er blevet antændt af lynnedslag.

Lige nu kæmper flere end 14.000 brandfolk mod flammerne på tværs af staten, der har registreret knap 1000 skovbrande siden 15. august.

***

Det var dagens overblik for i dag.

Tak, fordi du læste med.