Coronavirus

Nye corona-restriktioner er fornuftige, ifølge eksperter

I 18 kommuner er forsamlingsforbud sænket fra 100 til 50, og Sundhedsstyrelsen varsler nye retningslinjer for private fester.

Tre eksperter bakker op om de nye restriktioner, myndighederne præsenterede på et pressemøde mandag.

18 kommuner er blevet pålagt yderligere restriktioner af sundhedsmyndighederne for at begrænse smitte med covid-19. Blandt andet er forsamlingsforbuddet i de 18 kommuner sænket fra 100 til 50 i foreløbigt 14 dage..

- Det giver god mening, og det var også hvad jeg havde ventet, siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge på Odense Universitetshospital.

Også speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet Christian Wejse bakker op om de nye restriktioner.

- Jeg synes, restriktionerne er rimelige og proportionelle. De afspejler, hvor der er fundet smittekæder, og så prøver man at begrænse vores sammenkomster på det område. Det giver god mening, siger Christian Wejse til Ritzau.

Nye retningslinjer for private fester

Professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan mener også, at sundhedsmyndighederne har ramt rigtigt med restriktionerne.

- Man har valgt at sætte ind de steder, hvor det trods alt gør mindst ondt. Man går ikke ind og rører ved samfundets kerneaktiviteter, som har langsigtede negative effekter. Det virker egentlig ganske fornuftigt, siger Søren Riis Paludan til Ritzau.

De 18 kommuner, der er pålagt nye restriktioner, er Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk og Odense.

Sundhedsstyrelsen har også varslet nye retningslinjer for private fester og sammenkomster, efter at en række smitteudbrud i den senere tid udspringer fra private fester. I et tilfælde har en fødselsdagsfest medført 30 smittede.

- Det er fornuftigt. Der er jo i princippet ingen forskel på om man forsamles i det offentlige rum eller privat, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2.

Unge skal tage smittefare alvorligt

Afdelingschef ved Statens Serum Institut (SSI) Tyra Grove Krause oplyste på pressemødet mandag, at der er et stigende antal unge i alderen 20 til 29 år blandt de nye smittede.

Og selv om de unge sjældent har et særligt slemt sygdomsforløb, skal man alligevel tage smitten alvorligt, mener Christian Wejse.

Selv unge kan på længere sigt få følger som tab af smags- og lugtesans, påpeger han.