Coronavirus

Graferne peger på det, men er der virkelig færre smittede i Sverige end i Danmark lige nu?

Dansk ekspert mener, at det er vigtigt at tage højde for, at Sverige tester meget mindre end Danmark.

Mens smittetallene i Danmark stiger markant i de her dage, er situationen en helt anden i Sverige. Her falder antallet af nye dagligt smittede – og det har det gjort i flere uger nu.

Faktisk går det så godt i Sverige, at de nu har færre nye dagligt smittede per million indbyggere end i Danmark og Norge. Det viser tal fra European Centre for Diasease Prevention and Control (ECDC) og Our World in Data.

Nye dagligt smittede per million indbyggere i midten af denne uge:

  • Sverige: 16
  • Danmark: 24
  • Norge: 18

Da det så værst ud i Sverige i midten af juni, var der cirka 108 nye smittede per million indbyggere om dagen. På samme tidspunkt var tallet i Danmark cirka otte og i Norge cirka tre.

Den seneste tids udvikling i Skandinavien vækker opsigt i udlandet og er blandt andet blevet bemærket af The Telegraph og The Daily Mail.

Modsat Danmark og Norge valgte Sverige som bekendt en anden og mere åben tilgang til coronakrisen. En strategi, der på den korte bane førte til en markant stigning i antallet af smittede og døde, men som nu er begyndt at virke, lød det i denne uge fra statsepidemiolog Anders Tegnell.

- Hvad, vi ser nu, er, at denne tilgang kun langsomt giver resultater, men den vil give resultater til slut. Og så håber vi, at de her resultater er stabile.

Succes kan skyldes mange ting

En af årsagerne de seneste ugers udvikling i Skandinavien kan være, at der er flere svenskere, der har udviklet antistoffer mod coronavirus, og derfor kan smittekæder naturligt blive brudt. Sådan lyder det fra speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, Christian Wejse.

- Sveriges succes kan skyldes mange ting. Det meste oplagte er, at de har haft rigtig mange smittede, så det kan være, at der er smule flokimmunitet, der hjælper dem nu, fortæller han til TV 2.

Sverige tester markant mindre

Men med til historien om de gode svenske tal hører dog også, at der bliver testet langt færre i Sverige end i Danmark.

- Det er oplagt en vældig stor faktor, og derfor kan man ikke konkludere ud fra de her tal, at der er færre smittede i Sverige end i Danmark lige nu, siger Christian Wejse.

I Sverige er der i alt foretaget cirka 1.124.000 test og af dem er godt 85.000 positive. Det betyder, at 7,5 procent af prøverne i Sverige kommer ud med et positivt resultat, og det er et tal, som er værd at hæfte sig ved, siger Christian Wejse:

- Hvis mere end fem procent af prøverne er positive, indikerer det for mig, at der bliver testet for lidt.

Til sammenligning er der foretaget omkring 2.650.000 test i Danmark og af dem er 0,66 procent positive.

- Det spiller en enorm rolle, at vi tester så mange i Danmark i forhold til Sverige. Især når man tager med i ligningen, at der bor dobbelt så mange i Sverige, som i Danmark, lyder det fra Christian Wejse.

I alt er 5.835 mennesker døde i Sverige, mens de var smittet med corona.

I Danmark og Norge er dødstallet henholdsvis 627 og 264.