Coronavirus

Borgmester i coronaramt kommune er ikke overrasket over udviklingen

Brøndby er en af de kommuner, hvor der er blevet konstateret flest tilfælde af coronavirus i løbet af de seneste syv dage.

Brøndby Kommune er en af de kommuner, der er hårdest ramt af coronavirus i de her dage.

En udvikling, der bekymrer, men ikke overrasker, borgmester Kent Max Magelund (S).

For et par uger siden fik kommunen nemlig kørt mobile testcentre ud til Brøndby Strand og Brøndbyøster, hvilket har fået mange borgere til at blive testet, forklarer borgmesteren.

- Jeg var selv nede at blive testet i Brøndby Strand, og der var virkelig kø. I og med at der er flere, der bliver testet, er der også flere, som bliver testet positiv. Så det kom ikke bag på mig. Men selvfølgelig bekymrer tallene mig, siger han til TV 2.

Befolkningssammensætning giver udfordringer

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) er Brøndby den kommune, der er næsthårdest ramt i hele landet målt på antal smittede per 100.000. Her har kommunen en incidens på 63, hvilket kun bliver overgået af nabokommunen Vallensbæk, der rammer 66,4. Incidens er sygdomstilfælde per 100.000 borgere de seneste syv dage.

I Brøndby dækker incidenstallet over 22 positive prøver de seneste syv dage, mens der i Vallensbæk har været 11 positive tests.

En anden Vestegns-kommune, Herlev, har også konstateret 11 smittetilfælde den seneste uge. De fire af tilfældene er to ansatte og to skoleelever fordelt på to daginstitutioner og to skoler. I alt er 116 skolebørn blevet sendt hjem i Herlev, fordi de vurderes at have været i risiko for at blive smittet, skriver TV 2 Lorry.

Ligesom i store dele af Danmark er det også primært unge mennesker, der er blevet testet positiv for coronavirus i Brøndby, lyder det fra borgmesteren. Samtidig peger han på, at kommunen har en bred sammensætning af etniciteter, og der bor ofte mange af anden etnisk baggrund sammen på lidt plads.

- Så vi har også nogle udfordringer på grund af vores befolkningssammensætning, fortæller Kent Max Magelund.

For at imødekomme den problematik har Brøndby Kommune blandt andet delt informationer om coronavirus på både kurdisk, pakistansk, arabisk og dansk på Facebook. Dertil kommer, at kommunen har lavet isolationshuse, hvor man kan bo, mens man kommer sig over coronavirus, og så har den nu målrettet indsatsen mod de unge i Brøndby.

- Jeg ved ikke, om vi som kommune har gjort nok, men vi har ikke haft data for, hvem og hvor de bliver ramt, hvilket gør det svært at målrette indsatsen, siger han.

Lokale nedlukninger kan komme på tale

På et pressemøde fredag eftermiddag i Sundheds- og Ældreministeriet annoncerede minister Magnus Heunicke (S), at der grundet de nye smittetilfælde i København og Odense vil blive åbnet nye testcentre, så tilfælde kan opdages hurtigt. Blandt andet vil der åbne midlertidige testcentre på Nørrebro og i Valby.

Samtidig advarede Magnus Heunicke om, at hvis der ikke kom mere kontrol over situationen, kunne lokale nedlukninger komme på tale.

- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger allerøverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, er det noget af det, vi vil gribe til, lød det fredag fra ministeren.

Ud af landets 98 kommuner har 83 kommuner registeret smittetilfælde i løbet af de seneste syv dage.