Organisationer vil have aldersgrænse på 18 år for køb af alle former for alkohol
Kommuner, regioner, restaurationer og alkoholindustrien står bag det fælles initiativ Drukfri Ungdom
Danske unge har en kedelig europarekord som dem, der drikker hyppigst og oftest har været fulde. Når man er fyldt 16, kan man lovligt købe øl, vin og spiritus med op til 16,5 procent alkohol.
De unge må dog vente, til de bliver 18, før de kan købe stærkere alkohol såsom rom og vodka.
22 organisationer er nu gået sammen om initiativet Drukfri Ungdom, som arbejder for at indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af alle former for alkohol.
- Formålet er at få gjort noget effektivt ved, at danske unge begynder at drikke i en meget ung alder. Det giver nogle gevaldige sociale og sundhedsmæssige problemer for dem, siger direktør Peter Konow fra organisationen Alkohol & Samfund, som er en af organisationer, der står bag forslaget.
Andre organisationer bag initiativet er blandt andet Kræftens Bekæmpelse, Horesta, Red Barnet og Lægeforeningen.
Udviklingen går den forkerte vej
De unges alkoholforbrug var ellers på vej ned, og gennemsnitsalderen for deres drikkedebut var på vej op.
Men sidste år knækkede kurven den forkerte vej, og de unge drikker nu både mere og begynder tidligere sammenlignet med år 2015. Det viser data fra Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse fra 2019.
Samtidig kunne Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i maj i år konkludere, at danske unge fortsat har europarekord i druk på trods af årelang opmærksomhed på problemet.
- Det er baggrunden for, at vi mener, at man også fra politisk hold må erkende, at gode sundhedsråd og kampagner ikke længere er nok, siger Peter Konow.
Det er ifølge direktøren første gang så bred en kreds af organisationer står bag et fælles initiativ om at ændre danskernes drukvaner.
Druk ledsages af vold, ulykker og sex
Problemet er ifølge Peter Konow, at de unges drikkeri ofte ledsages af vold, ulykker og sex, som senere fortrydes.
- Deres hjerne er slet ikke færdigudviklet. Så når de unge bliver fulde, træffer de flere dårlige beslutninger, siger han og tilføjer:
- Flere har sex, som de fortryder, flere ender i skænderier og slagsmål, og flere begynder at eksperimentere med stoffer, siger Peter Konow.
Voksne drikker også for meget
Selvom der ofte er fokus på de unges drukkultur, er det ikke kun de unge danskere, der drikker mere end tidligere.
I årene 2015-2018 steg det samlede danske alkoholforbrug med 4,3 procent. Det er tre gange så meget som i Sverige, mens finnernes forbrug er faldet
I den fælles udmelding fra organisationerne bag Drukfri Ungdom står der, at ”et højt alkoholforbrug øger risikoen for senere i livet at udvikle alkoholproblemer og afhængighed – og dermed alkoholrelaterede sygdomme”.
Danske Regioner er netop gået med i samarbejdet som en af de 22 organisationer for at gøre op med det generelle danske overforbrug af alkohol, som har mange sygdomsmæssige konsekvenser.
- Vi har en kedelig rekord, som ødelægger mange familiers livskvalitet, og som giver sygdom og tidlig død, siger Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.
Sender et stærkt signal
Peter Konow erkender, at man ikke forhindrer alle unge under 18 år i at indtage alkohol, fordi man indfører en aldersgrænse for køb af alle former for alkohol.
Men det vil ifølge direktøren for Alkohol & Samfund sende et stærkt signal om, at alkohol er for voksne.
Og det kan hjælpe forældrene med at sætte nogle klarere rammer for de unges alkoholindtag, lyder det fra Peter Konow.
Synspunktet deles af repræsentanter for alkoholindustrien - også selvom det vil ramme dem på pengepungen, hvis grænsen på 18 år indføres.
- Vi støtter op om forslaget, også selvom det kommer til at koste vores medlemmer omsætning.
- Der skal gøres noget på alle fronter. Og det allerbedste værktøj er at begrænse adgangen til at kunne købe alkohol, når man er 16 og 17 år, siger Carsten Suhrke, formand for Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark.